Gästskribent Lennart Bengtsson: Dagens invandringssystem fungerar inte utan måste ändras

logo­DGSAtt människor i många fall föredrar att bosätta sig i ett annat land är i grunden positivt såväl för individen själv som för andra. Ett land kan också ha överskott av personer med särskild expertis som för en kortare eller längre tid också kan vara till stor nytta i ett annat land som råkar sakna sådan expertis. Svenska vetenskapsmän, ingenjörer och administratörer har bidragit på flera sätt till andra länders utveckling, inte minst i utvecklingsländerna, liksom alla kunniga experter och yrkesmän som under en lång tid bidragit till att bygga upp Sverige och dess framgångsrika industrier och service verksamheter. Dagens svenska näringsliv har stor brist på välutbildade ingenjörer, data- och tele-experter inte minst en följd av svagheter i de svenska utbildningssystemen. Bristen på läkare, sjuksystrar och annan specialistvård inom medicin och äldrevård har länge varit kronisk. Sverige behöver följaktligen invandring och här finns det knappast avvikande uppfattningar. Emellertid är det nödvändigt att sådana invandrare har den önskade kompetensen. Dagens asylinvandring löser inte detta då majoriteten av dagens invandrare saknar kompetens för de arbeten som efterfrågas.

Problemet idag och under de senaste decennierna är att man istället för en ordnad och kontrollerad invandring har fått en kaotisk och okontrollerad sådan och detta till stor del genom asylinvandringen. Denna är numera snarare en slags oordnad folkvandring från främst Nordafrika och Mellanöstern. De hjälpsökande kan inte alltid styrka att de är flyktingar i nöd från ett rådande krig eller inbördeskrig. Om de saknar sådana skäl, och det gäller sannolikt för flertalet, är det den enklaste sak i världen att utge sig för att vara asylsökande genom att förstöra sina identitetspapper eller att köpa förfalskade sådana. För förfalskade pass finns det en blomstrande marknad i dag och vem som helst kan köpa sådana med den sökande i en lämplig önskad ålder. Att sedan bege sig till ett utvalt europeiskt land som välvilligt erbjuder en bred och generös välfärd är följaktligen en nära nog oemotståndlig frestelse. Inte minst i Sverige där man kan klara sig bra på olika former av socialbidrag som i de flesta fall är mer generösa än lön för ett okvalificerat arbete, om nu sådana enkla arbeten överhuvudtaget finns. Som framgår av många intervjuer så saknas det oftast incitament att såväl lära sig svenska som att söka ett arbete. Man drar ofta ut på detta så långt det går eftersom man under tiden får de medel som de flesta klarar sig hyggligt på.

Sverige med sin stor välfärdsapparat har villigt mött den enorma efterfrågan på välfärd som dagens folkvandring erbjuder och har med stor företagsamhet satt en jättelik människoindustri i funktion med omfattande sysselsättning och omsättning. Denna industri arbetar dessutom under ideala förhållanden då kapital strömmar till utan några som helst begränsningar. Det har snabbt lockat till sig alla slag av företagsamma och kreativa entreprenörer som på en tid av några månader ordnat mat och husrum åt ett antal som motsvarar en medelstor svensk stad. Detta har varit möjligt eftersom Sverige råkade ha ett större antal ännu brukbara bostäder i delvis övergivna småorter där meningsfulla arbeten sedan länge försvunnit och där människor i arbetsför ålder flyttat ut.

Den svenska välfärdsapparaten omfattar emellertid endast flyktingmottagningen och vad man sedan skall ta sig till med ett stort antal människor utan relevanta kunskaper, språkkännedom eller utbildning har man inte tänkt mycket över. Man tänker sig kanske att civilsamhället skall klara detta men så är inte fallet. Erfarenheten från tidigare liknade invandring är knappast positiv då ca 40 procent inte lyckats få ett arbete efter mer än tio år. Situationen för de senaste årens invandring kommer knappast att bli bättre med alla negativa konsekvenser som vi ständigt påminns om.

Asylinvandring kan möjligtvis fungera när det rör sig om ett litet antal människor och då huvudsakligen av människor från samma kulturkrets som värdlandet. Det är därför den bästa lösningen att flyktingar söker sig till närliggande länder för att sedan när stridigheter och annat upphör kan återvända till sitt eget land. Dagens asylinvandring kan inte fås att fungera och leder till ett fortsatt lidande inte bara för flyktingarna utan även för befolkningen hos det mottagande landet. Dagens populistpartier i flera europeiska länder är en konsekvens av folkligt missnöje främst till följd av en sådan felaktig och ogenomtänkt invandringspolitik. Den borde snarast överges innan situationen blir ohållbar. Dagens Sverige är sannolikt nära en sådan punkt.

Dagens asylpolitik bör därför snarast överges.

Lennart Bengtsson är meteorolog och klimatforskare med lång internationell tjänstgöring, främst i Storbritannien och Tyskland. Vid sidan av ett aktivt vetenskapligt arbete har han ett allmänt och engagerat intresse i centrala samhällsfrågor.