Vet världen vad den pratar om?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

När rikskanslern Axel Oxenstiernas son Johan var på väg att förhandla för Sverige inför den Westfaliska freden oroade sig sonen över sin eventuellt otillräckliga förmåga att klara av uppdraget. Men kanslern lugnade honom med orden ”Om du visste, min son, med vilken ringa visdom världen styres”. Jag tror att det betydde ungefär: ”Bekymra dig inte, Johan, det finns alltid tillräckligt med idioter på höga poster för att en klartänkt pojke som du ska klara sig alldeles utmärkt”.

Jag kom att tänka på det när jag läste en artikel av finansmannen George Soros på sajten Project Syndicate. Sajten är för övrigt en rätt intressant grej. Den finansieras exempelvis av Bill & Melinda Gates Foundation och European Climate Foundation och representerar så mycket högrankad prestige som det bara går. Project Syndicate samlar ihop artiklar av internationella kändisar – till exempel flera nobelpristagare i ekonomi, filosofer och statsmän, garanterat respektabelt högvilt allihop – och erbjuder dessa artiklar mer eller mindre kostnadsfritt till media över hela världen. I Sverige har Dagens Nyheter och Sydsvenskan prenumererat, men i USA finns inga prestigetidningar på listan. I England är den enda prenumererande erkända tidning som jag känner igen The Guardian medan exempelvis Turk Journal, en engelsk prenumerant, för mig är obekant. Jag vet inte om man kan dra några slutsatser av det.

Soros är alltså en av dessa bemärkta personer. Han är bekymrad över migrantsituationen (”flyktingkrisen”) i Europa. Han är rädd att det ska ”spridas en panisk känsla av att flyktingarna är en börda och en fara, en känsla som kan leda till dyra och kontraproduktiva åtgärder som att bygga stängsel och murar och att koncentrera flyktingarna till läger”. Han har en plan för att motverka detta, nämligen att EU bör utnyttja sin goda credit rating – AAA – för att genast ta upp massiva lån och starta program som gör att ”man får kontroll på flyktingkrisen, paniken lägga sig och [att] den europeiska allmänheten [blir] mindre benägen att stödja politiska förslag för att minska invandringen”.

Själv får jag mer panik av Soros förslag än av migrantsituationen. Om EU sätter sig i skuld så betyder det att jag sätter mig i skuld, för i sista hand är det skattebetalarna som ska återbetala skulden. Förslaget är alltså att EU ska sätta mig i skuld för att övertyga mig om att invandringen är en jättebra affär och att jag därför med jämnmod ska se på medan den fortsätter. Jaha, och om den inte är en så bra affär som Soros tror? Då står Europas folk där med en kombination av ökad försörjningsbörda och ett skuldberg att betala.

Sedan läser jag lite lugnare och får anledning att höja på ögonbrynen. Soros säger att planen kommer att kosta Europa minst 40 miljarder euro per år under tre till fem år. Jag struntar i att förlöjliga föreställningen att pressen skulle vara över efter tre till fem år; jag bara noterar att Soros nog inte fattat vad som händer om Europa fortsätter det generösa mottagandet med lånade pengar. Men 40 miljarder euro? EUs bruttonationalprodukt är 14 000 miljarder euro. 40 miljarder är tre promille av detta. Tror Soros att han kan greja migrantsituationen med tre BNP-promille? Sancta simplicitas (heliga enfald).

Tänk vad Sverige betalar för migrationen år 2016. Migrationsverkets budget är, vad jag lyckats räkna fram, ungefär 60 miljarder kronor (räkna själv om du har lust på Migrationsverkets hemsida).

Sedan tillkommer en massa annat, till exempel arbetsmarknadsinsatser för de nyanlända, försörjningsstöd, skola, polis, sjukvård, tandvård och så vidare. Ingen har talat om för mig hur mycket det kostar så jag gissar på lika mycket till, alltså 120 miljarder kronor eller 12 miljarder euro. Sverige betalar redan nästan en tredjedel av den jättesatsning Soros anser att EU skulle behöva göra för att rädda situationen.

Som redaktör på den här sajten skulle jag aldrig ha godkänt en artikel som denna av Soros, ty den visar på oklarheter och troligen tankefel vid första enkla överslagsberäkning. Jag skulle ge honom en chans att skriva om och förklara sig och sedan skulle jag förmana honom att i fortsättningen inte skjuta från höften sådär slarvigt.

(Fast egentligen tror jag inte att Soros har svårt att räkna. Jag tror bara han är lurig. Han har någon sorts dold agenda och försöker virra bort läsarna med argument som knappt någon synar. Vid närmare eftertanke tror jag inte han skulle få skriva alls på den här sajten.)