I anonyma skyltars skymningszon

IMG_0121

Ilan Sadé

Sedan EU:s sydgräns rämnade i somras och folkvandringen norrut satte igång på allvar i början av september, har Sveriges statsapparat och landets kommuner försatt sig själva i undantagstillstånd. De folkvalda må ha stiftat lagar, antagit förordningar och fastställt taxor, men dessa bestämmelser har som genom ett trollslag upphävts av den samlade beslutsfattarkåren.

Att Migrationsverket är en dysfunktionell myndighet styrd av ett politiserat ledarskikt som ser lätt på rättsstatens krav och principer har vi vetat länge. Vad som nu hände under några besynnerliga dagar i september var att alla andra gjorde Migrationsverket sällskap i flykten från den demokratiska rätts- och regelstaten. Vem gav dem ett sådant mandat?

I min hemstad Malmö blev exempelvis centralstationen snabbt ett uppsamlingsläger där hjälporganisationer och aktivister av olika slag genast tog kommandot och styrde upp ett slags välkomstfestival inför ögonen på passiva polismän och migrationsverkstjänstemän. Frivilligarbetarna drog på sig reflexvästar – något som genast ger intryck av uniformerad personal med myndighetsauktoritet – och från Köpenhamns huvudbangård via Kastrup till Malmö Centralstation påbörjades en febril, uniformerad verksamhet.

Sedan några veckor tillbaka är centralstationen helt fylld av dekaler och stora trottoarpratare där pilar visar vägen för asylsökare, med texten ”Flykting? Välkommen till Malmö!” på fyra olika språk. Det framgår inte vem som är budskapets avsändare, eller för den delen vem som står för mottagningsanläggningen, som består av ett antal baracker vid det gamla posthuset i inre hamnen. Allt är ytterst förvirrande. Det kan vara Malmö stad eller Migrationsverket, men det kan lika gärna vara ”Refugees Welcome”, eller möjligen något trossamfund. I mitt stilla sinne tänkte jag dock att en myndighet inte rimligen kan skriva på det viset, utan en korrekt och saklig upplysning skulle ju lyda ungefär såhär: ”Asylsökare hänvisas till barackerna för information och vidare transport”. Men förmodligen har jag misstagit mig; Malmö stad är numera huvudmisstänkt som sagesman.

Som dagligen förbipasserande medborgare har jag svårt att dra någon annan slutsats än att landet har utsatts för något slags statskupp. I vems namn görs detta? Varför följs inte längre några regler? Har Malmö stad, Polisen, Migrationsverket, Skånetrafiken och Jernhusen dragits med i politisk aktivism, i stället för att stå upp för medborgarnas och rättsstatens intressen? Springer de någon annans ärenden?

Här vill jag betona att ingen skugga ska falla på de polismän, tjänstemän och tågvärdar som befinner sig ute på fältet, vilkas frustration jag kan känna på långt håll. Felet sitter förstås på chefsnivå.

Den tillit som medborgare i en rättsstat känner gentemot sina myndigheter beskrivs ofta som ett samhällskontrakt. Visst är detta en abstraktion – jag har mig veterligen aldrig skrivit under någonting sådant – men tankefiguren att det finns ett avtal med ömsesidiga rättigheter och skyldigheter är en bra sammanfattning av hur ett fridfullt, demokratiskt samhälle fungerar. Medborgarna är beredda att avstå både makt och pengar till det allmänna, mot att det allmänna förvaltar medlen väl och verkar under lagarna. Likabehandlingsprincipen är helt central och återfinns exempelvis både i regeringsformen och kommunallagen. Lika fall ska behandlas lika och regelbrott ska beivras. Om det är något fel på reglerna, får man se till att ändra dem. Inte strunta i dem.

I det totala krisläge som nu råder, till följd av vår fullständigt handlingsförlamade så kallade regering, kan de här redovisade tankarna om anslagen på Malmö Central möjligen te sig som meningslösa petitesser. Men ibland är faktiskt budskap och symboler viktiga. Skyltningen i och runt centralstationen är ett symptom på någonting oerhört allvarligt: på rollförvirring och på rättsstatens förfall. Och därmed på att våra myndigheter inte längre ärar samhällskontraktet.

53 reaktioner på ”I anonyma skyltars skymningszon

 1. Ipse Cogita! skriver:

  Det gläder mig att fler ser och reagerar. Igår skrev jag i en kommentar här på DGS:

  ”För den som tror att allt är frid och fröjd så rekommenderar jag följande tur i Malmö (jag tar den två gånger i veckan): Centralen i Malmö, Möllevången, kåkstaden (c:a 500 personer nu), Migrationsverket, Rosengård (Seved undviker jag numera, för farligt) och nu även ett antal skolor (ingen frågar mig vem jag är när jag lullar omkring på skolgårdarna och i korridorerna).”

  Du beskriver Malmö Central, min första anhalt, men man kan gå vidare längs med min rutt ovan och se hur allt urholkas. Värst är så klart Seved, en riktig no-go-zone där jag som Malmöbo numera inte vågar gå in.

  Lägg sen till att det faktiskt brinner bilar i stort sett dagligen (vilket sällan rapporteras numera) så inser var och en att läget är både obehagligt och allvarligt.

  Sen tycker jag nog att det är på tiden att polisen skall uppmuntras i stället för att ständigt trampas ner. Just nu har de ett nästintill omöjligt uppdrag, åtminstone i min stad. Jag bävar för hur rapporteringen kommer att bli när de skall stänga kåkstaden som det aviseras om.

  Gillad av 5 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Kul att du nämner Seved. Den socialdemokratiska mångkulturens yppersta triumf. Varför tar inga journalister på riksplanet upp frågan: ”Om er mångkulturpolitik är så bra och framgångsrik, varför ser det ut som det gör i Malmö efter att ni styrt där i tjugo år?”

   Det bästa för Malmö vore om resten av landet, främst Stockholm, vägrade betala de över fyra miljarder kronor kommunen går back på sin politik. Över fyra miljarder per år. Allt fler menliga jobb utförs via JobbMalmö för då kan de finansieras av Af till 75%.

   När jag har besök från Sverige frågar man ”Var är alla svenskar?”. Vad blir lösningen, om den kommer? Vad kan vi göra åt saken?

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Gillad av 1 person

 2. Jan W skriver:

  Jag håller med krönikören om att man kan fråga sig om inte ett antal myndighetschefer har utvecklats till aktivister. Man kan ta rikspolischefen som exempel. På sin förra chefspost använda han myndighetens hemsida som klotterplank för att ge uttryck för den politiskt korrekta åsikten om Jimmie Åkesson. Se även mitt inlägg från häromdagen.

  https://detgodasamhallet.com/2015/10/25/gastskribent-sixten-johansson-strategi-for-ett-nytt-parti/comment-page-1/#comment-9556

  Det är också mitt (!) intryck att chefen för Migrationsverket agerar som någon sorts aktivist för alla människors rätt att få asyl i Sverige.

  I rapport 19.30 igår (drygt två minuter in i programmet) meddelades att Migrationsverket kommer att fortsätta att ge permanenta uppehållstillstånd till flyktingar i minst ett år eftersom det kommer att ta tid att förändra lagen. I mina öron (eller snarare i min fantasi) lät det som något Migrationsverkets chef var glad/nöjd över. I inslaget användes begreppet flyktingar allmänt, det sades inte gälla speciellt för flyktingar från exempelvis Syrien.

  Morgan Johansson sades mena att på grund av handläggningstider så kommer tillfälliga tillstånd att gälla för de flyktingar som kommer nu.

  Givetvis skall lagen följas även i detta fall. Ett par frågor inställer sig dock.

  Skulle det inom ramen för nuvarande lagstiftning vara omöjligt att ge tillfälliga uppehållstillstånd till de flyktingar vars ärenden behandlas nu? Eller är detta generaldirektörens privata/aktivistiska tolkning av lagar och förordningar?

  Om det är omöjligt att ge tillfälliga uppehållstillstånd blir man minst sagt konfunderad. I en krissituation måste det alltså, enligt detta uttalande, gå mer än ett år innan regering och riksdag (i detta fall dessutom med extremt bred majoritet) kan påverka/styra de myndighetsbeslut som behöver ändras för att råda bot på krisen. För en icke-jurist framstår detta som totalt orimligt. Är det verkligen sant och riktigt?

  Om det är sant och riktigt, borde man inte då ändra de konstitutionella regler som styr detta?

  Om Migrationsverket har fel då? Man skall först notera att det var ingen intervju. Uttalandet gjordes av nyhetsuppläsaren tillsammans med en infälld bild på generaldirektören. Om verket/verkschefen sagt detta och det skulle vara oriktigt visar det på en förbluffande ohörsamhet mot myndighetens uppdragsgivare. Givet det allvarliga läget något som borde få konsekvenser.

  Vore mycket tacksam om någon kunnigare kan utreda/förklara detta!

  Gillad av 4 personer

  • Maria M skriver:

   Till att börja med har Morgan Johansson i praktiken redan upphävd denna punkt i överenskommelsen eftersom han antyder att lagstiftningen tar tid. Varför då? När man vill, går det att ändra lagen rekordsnabbt. Ministern försöker försena lagstiftingen, migrationsverkets chef är aktvist och det enda som är bergsäkert är att alla får pröjsa jättebelopp till alla migranter.
   Magdalena Andersson letar pengar nu och detta kommer säker inte att kräva 1 års utredning…
   Mitt förtroende till politiker är numera noll. Om man inte bryr sig om att lagar skall följas eller att alla beslut skall ske i demokratisk anda- då finns det ingen anledning att betala skatt

   Gillad av 5 personer

  • Anton skriver:

   Det är redan idag möjligt att ge tillfälliga uppehållstillstånd till flyktingar och skyddsbehövande enligt utlänningslagen.

   Varför man VÄLJER att inte att inte tillämpa den existerande skrivningen i UTL 5:1, det kan vi bara spekulera kring.

   Gillad av 4 personer

   • Maria M skriver:

    Uppenbarligen vill man fördröja införandet av en ny praxis. Detta är bara spel för gallerier.
    Har regeringen inför t någon som helst ny lag eller bestämmelse om vad som helst som man diskuterade på senaste tiden?
    Lättare att avhysa tiggare? Begränsa antalet nya svenska pass till personer som ”tappat” de ? Skärpa lagen för att motverka jihadresor? Vad har hänt sen regeringsskiftet? Nu är allt som vanligt igen och man kan sitta och utreda hur länge som helst.

    Gillad av 5 personer

 3. Göran Fredriksson skriver:

  När statsmakterna anser att några skattebetalare har en fördel som är för stor kan regeringen ta ett beslut på en fredag med verkställighet fr.o.m. påföljande måndag. Senast detta inträffade var när Anders Borg var finansminister och beslutet var att stoppa nya inbetalningar till s.k. kapitalpensionskonton. Ett beslut med motsvarande effekt, att försämra för skattebetalare, fattade regeringen när Feldt var finansminister. Viljan och förmågan inom den politiska klassen att klämma åt skattebetalare finns således dokumenterad, den finns på båda sidorna av blockgränsen.

  Detta visar också att det är fullt möjligt för regeringen att ta beslut som får omedelbar verkan. Om viljan finns. Men den viljan finns bara när det gäller att klämma åt skattebetalarna. I andra frågor rör sig statsmakterna och centrala myndigheter långsammare än en lus på en tjärsticka.

  Gillad av 4 personer

 4. Lars Lind skriver:

  Det mest irriterande är orättvisan ..hade vi satt upp information om detta forum på centralen hade personal omedelbart tagit ner detta.
  Hade vi uniformerat oss i likadana västar och gått runt med flygblad där vi informerar om Det Goda Samhället hade vi med all säkerhet avvisats från själva centralen.
  Jag har själv sett hur samhället är på hugget när en liten grupp nationalister försökt dela ut flygblad på centralen i STH ,i köpcentret i Åkersberga mm. Det tar 5 min så kommer 7-10 poliser och avvisar dom.
  Det skall vara samma regler för alla.

  Gillad av 4 personer

 5. Jan W skriver:

  När ämnet ”aktivistiska” verkschefer diskuteras finns anledning att komplettera med Arbetsförmedlingens (Af) generaldirektör Mikael Sjöberg. Denne sade i DN i april:

  ”För att klara välfärdens finansiering behöver vi få hit upp emot 100.000 nya invandrare per år”

  Uttalandet baserades på en rapport Af publicerat. Tesen var att ökad invandring skulle förbättra åldersfördelningen hos befolkningen. Vilket förmodligen är korrekt, i alla fall på kort sikt.

  Rapporten har på goda grunder kritiserats hårt av Tino Sanandaji (under rubriken ”AMS-Trams”). Den uppenbara invändningen är förstås hur finansieringen av välfärden skulle kunna förbättras av tillkomst av stora grupper med förhållandevis låg förvärvsfrekvens och låga inkomster parat med högt bidragsberoende.

  Patrik hade en krönika för en liten tid sedan där han ifrågasatta om inte det gamla tjänstemannaidealet med opartiska tjänstemän hade eroderat bort. Agerande och uttalanden av verkscheferna för Af, polisen och Migrationsverket tycks ge stöd för den tesen.

  Referenser:

  http://mobil.dn.se/ekonomi/arbetsformedlingen-permanenta-dagens-hoga-invandring/

  http://www.tino.us/2015/04/trams-fran-ams/

  Gillad av 3 personer

  • perrypace skriver:

   Vad kan man förvänta sig av en man som blivit tillsatt av sin kusin Göran Person – en sådan ordning kallas för övrigt för klientelism i Grekland. En av Sjöbergs ”meriter” är hans utbildning på tvåårig fordonstekniks gymnasielinje. Inget fel i detta, men Sjöberg passar kanske då bättre på en bilverkstad?

   Gilla

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Vad vi ser är inget annat än ett begynnande förfall av rättsstaten Sverige. Exemplen här och i andra sammanhang är legio. Var och en får därför se om sitt eget hus och sin egen person. Tills vidare finns det ju möjlighet att bosätta sig i ett annat EU-land och i dagens situation är det kanske den bästa utvägen. Dagens situation är oförutsägbar och sannolikt helt irreversibel. Kan man efter vad som rapporteras här och i andra liknande inlägg lita på svenska myndigheter?

  Gillad av 1 person

  • Maria M skriver:

   Både svenska och EUs lagar är i förfall. EU fungerar dåligt, yttre gränsförsvar fungerar inte, Dublinförordningen är upphävd (i alla fall inofficiellt), länderna skickar migranter vidare till varandra (utom Sverige förstås, här tar vi in alla ) .
   Svenska pass försvinner- någon ändring på g? När då? Våldsbejakande extremister- vad händer? EU migranter (tiggare) avvisas inte, etc etc

   Gillad av 2 personer

  • Aha skriver:

   Man kan fundera på när första opinionsundersökningen kommer som visar hur många som kan tänka sig att byta ”värdland” p.g.a. att man misströstar på utvecklingen.
   Funderingen blir också, om man stannar kvar i Sverige, hur man kan gardera sig mot den uttunning av välfärden som kommer att ske. Hur kan man som lönarbetare motverka detta? Dvs hur kan man undvika att betala skatt för att få mer pengar i plånboken för att finansiera bra vård och skola?

   Här följer några förslag som gott kan rubriceras som civil olydnad;
   1. Skilja sig och skriva sig på en fiktiv adress – som invandrarna själva gör. Ger bidragspengar till fru och barn.
   2. Skriva sig på en fiktiv adress för att utnyttja reseavdrag.
   3. Extraknäcka med svartjobb.

   Sammantaget, utan att räkna på det, borde väl detta kunna ge ca 50 000 kr per år. Alltid något.
   Civil olydnad var metoden.

   Gillad av 1 person

 7. Tritonen skriver:

  PUT eller TUT? När AndersDanielsson på eget bevåg införde PUT för alla från Syrien 2013 gick det från den ena dagen till den andra. Varför så krångligt nu??

  Gillad av 4 personer

  • BjörnS skriver:

   Bra fråga. Min minnesbild är också att detta var ett rent myndighetsbeslut men jag kan ju ha fel. När andra reagerar på samma sak känns det dock mindre sannolikt att jag kom ihåg fel.

   Gillad av 1 person

  • Johnny Andersson skriver:

   Exakt, att införa PUT för alla Syrier gick blixtsnabbt. Snacka om att sända maximal ”Pull” signal till alla medborgare i Syrien. Hur många svenska medborgare fick rösta om det? Ingen! Politikerna gör precis som de vill och slösar bort halva BNP på allt och alla, utom på svenskar.

   Gilla

 8. BjörnS skriver:

  Ja, det är märkligt att det ska ta ett år innan de nya reglerna kan börja gälla. Tidigare har det gått att expressbehandla lagändringar och det bör gå i det här fallet också – speciellt med tanke på hur bred uppgörelsen är och hur akut situationen är.

  På nyheterna i morse fick vi veta vad de flesta av oss redan visste, att barn som kommer hit efter 12 års ålder sällan kan ta sig genom gymnasiet och få högskolekompetens. Fåtalet ensamkommande lär vara yngre. Eftersom utsikterna till arbete är små utan gymnasiekompetens (visst, vissa går det individuella programmet) och viljan hos riksdagen att avreglera arbetsmarknaden är noll kommer låglönesektorn inte att växa och en stor del av dessa barn/ungdomar/unga vuxna kommer att hänvisad till långvarig arbetslöshet. För att inte tala om de vuxna med låg eller ingen utbildning. Det är tydligen bättre att de går på bidrag än arbetar – segregation får vi i vilket fall som helst. Jag vill påstå att våra politiker vet och förstår detta men underlåter att vidta åtgärder. Floskler är de däremot duktiga på, gärna sådana som innehållet ordet ”utmaning”.

  Vår statsminister säger själv att alla vet att åtgärderna inte är tillräckliga. Nu ligger införandet 1 år bort och vi ser inga tecken på ytterligare åtgärder. Förresten, fel av mig. Finansdepartementet undersöker möjligheter att panikspara på andra verksamheter.

  Gillad av 2 personer

 9. Jonas Bohman skriver:

  Stort tack för din krönika. Du satte alla mina tankar på pränt, då jag dagligen passerar Malmö Centralstation. Ja, man undrar verkligen vad som händer. Och helt rätt, inget ont mot poliser, ordningsvakter och annan myndighetspersonal. Dom är säkert ännu mer frustrerade än du och jag……

  Gillad av 1 person

 10. Jonas Bohman skriver:

  Tack för att du sätter mina tankar på pränt. Passerar Malmö Centralstation varje dag, och har precis funderat på detta sätt. Helt rätt i att ingen skugga skall falla på poliser, ordningsvakter och annan personal, då dom säkert känner mer frustration än du och jag…..

  Gilla

 11. Lennart Göranson skriver:

  Jag har fått lära mig att möjligheten att reagera på en omvärldsförändring är beroende av tre steg: 1) att det finns en information om omvärldsförändringen som når fram till den som kan agera, 2) att aktören förmår ta till sig och tolka informationen, och 3) att den utlöser en handling. Det sägs att informationen om att ett massivt japanskt flyganfall var på väg i riktning mot Pearl Harbour faktiskt nådde fram till den amerikanska stridsledningen, men att en psykologisk spärr hindrade dem att ta in budskapet eftersom det var så dramatiskt avvikande från vad de kunde föreställa sig.

  Förmodligen befinner sig Sverige i dag i en Pearl Harboursituation.

  En sak jag undrar över är uppgifterna om att många invandrare avviker utan att ha låtit registrera sig och att många säger sig ha förlorat pass och andra identitetshandlingar. Om de sedan vill få del av den svenska välfärden (försörjningsstöd, retroaktivt barnbidrag m.m.) och/eller ansöka om asyl, kan de verkligen få det utan att ha identifierats och tilldelats ett personnummer? Kan någon förklara?

  Gillad av 2 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   95 % kan inte verifiera sin identitet. De uppger en id muntligt som sedan handläggaren på migrationsverket godtar och sedan är det klappat och klart. De får ett personnummer och är inne i hela det svenska välfärdssysystemet. Om man uppgett att man är under 18 är det BINGO! Kostnade för denna person är minst en miljon kronor per år.

   Gillad av 2 personer

   • Cavatus skriver:

    Sen har vi den kader av personer som registrerar sig i två eller flera namn och därmed uppbär dubbla eller trippla bidrag. Vet inte om man börjar med registrering med fingeravtryck ännu. Förfarandet torde bli omöjligt i så fall. Men jag kan tänka mig att fingeravtrycksregistrering anses kränkande i Sverige och därför ”får man ta” att någon enstaka fuskar, anses det från myndighetshåll. I verkligheten är det inte alls så få som man vill låta påskina. Här råder ett mycket stort mörkertal.

    Gillad av 1 person

  • BjörnS skriver:

   Likheten är nog snarare med Hitlers bunker i Berlin än Pearl Harbour. Det finns ingen vilja att ta till sig information, kommer någon med negativ information blir denne utskälld eller avskedad och de åtgärder som vidtas bygger på ihopdrömda siffror.

   Gillad av 1 person

 12. Tyrgils Saxlund skriver:

  Jag har nyligen börjat läsa Francis Fukuyamas stora tvåbandsverk om Political Order and Political Decay. De är ett företag eftersom de tär en omfattande studie; dock förvånansvärt lättläst. Mycket av det vi upplever idag går lätt att passa in på de resonemang som förs i detta verk. Verket rekommenderas till intresserade.
  Och vi lever farligt i vårt land just nu. Jag konstaterar när jag går omkring i det område där jag bor, en lantlig idyll, att det är en hotad idyll. Mina kvinnliga grannar joggar i den närbelägna skogen – hur länge till kan de göra det, undrar jag för mig själv (själv tar jag alltid numera med min älskade rottweiler när jag går där). Det är bara tio minuter till områden av helt annat slag.
  .
  De politiserande verkscheferna är ett förfallstecken och att vi har en politiserad polischef i landet ger skrämmande associationer.

  Gillad av 2 personer

 13. Aha skriver:

  När det gäller den i krönikan refererade samhällskontraktet så kan den ges stadga om alla dom tiotusentals, hundratusentals som reagerar starkt på samhällskontraktets erodering, också började stödja alternativmedia så att dessa kunde axla ansvaret som tredje statsmakt.

  Om tiotusen bistår alternativmedia med en tusenlapp i månaden ger det hissnande 120 miljoner.
  Om hundratusen bistår med en tusenlapp per år ger det likaså hissnande 100 miljoner.
  Om en miljon slutligen bistår med en hundralapp per år ger det likaså hissnande 100 miljoner.

  320 miljoner kr att fördela på 10-20 talet enmansbloggar och 5-10 altenativtidningar/media.

  Då är det alternativmedia, i kraft av bl.a. sin faktakompetens, som sitter i TV-sofforna, som gräver och som med jurister ställer folk till ansvar, som talar sanning när andra ljuger etc.

  Gillad av 1 person

 14. Apg17 skriver:

  Ytterligare exempel på bristande respekt för rättsstaten och myndighetsaktivism.

  Migrationsverkets rättschef meddelar i TV4-intervju att de tidigare inte följt praxis och lagstiftning för hantering av ensamkommande flyktingbarn. Nämligen att bevisbördan (om t.ex ålder) ligger på den asylsökande. Transkription från intervju nedan:

  TV4 – Men det här innebär att det ställs tuffare krav på de asylsökande?

  Rättschef – Det ställer de krav som lagstiftning och praxis säger att det ska göra och det är kanske det vi inte gjort tidigare. Vi har tagit ett lite större ansvar för att vi har velat det men nu ser vi att vi inte kan bära det.

  Migrationsverket har alltså inte följt lagen. De har istället ”tagit ett lite större ansvar”. Med andra ord ägnat sig åt aktivism.

  http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/asylsökande-ska-själva-bevisa-sin-ålder-3200023

  Gillad av 1 person

  • En spännande framtid skriver:

   Helt osannolikt, nåt sånt kan bara hända i Sverige. Vågar man tro att det nu blir lite ”ordning och reda” i åldersbestämningen av ensamkommande barnen så att orakade 30-åringar inte längre passerar som ”barn”…? Fan tro’t. Har inte sett nåt om detta i MSM och nyhetsinslaget är ju ca 7 veckor gammalt. Kan månne rättschefen blivit tagen i örat av Anders Danielsson?

   Gillad av 1 person

   • Kim skriver:

    Nu hamnar vi lite utanför det ursprungliga diskussionsämnet, men jag vill ändå framföra frågan: Jag försöker hitta fakta om de s.k. ensamkommande flyktingbarnen, men lyckas inte. Det har cirkulerat uppgifter om att vissa av dem har både fruar och barn. Var kan detta verifieras? Jag skulle också vilja ha tag på statistik över hur många av ”barnen” som efter att de beviljats PUT tar hit sina familjer från hemlandet. Kan någon bistå med hänvisning till tillförlitliga källor?

    Gilla

   • B skriver:

    Att ”ta ansvar” innebär självklart i en rättstat att lika fall ska behandlas lika och att lag, förarbeten och praxis som finns ska följas och gälla lika för alla. Allt annat är ju godtycke, motsatsen till att ”ta ansvar”!

    Gilla

   • Suzie skriver:

    Merit Wager har ju i över åtta år larmat på sin blogg där miggorna får skriva av sig anonymt om att lagarna inte följs när det gäller asylansökningsärendena.Gång på gång år in och år ut har det struntats i att följa gällande lagar i asylärenden.Berörda myndigheter och ansvariga politiker har helt sonika struntat i att lyssna och göra något åt asylhaveriet som pågått många år.

    Gilla

 15. Gunhild skriver:

  Skyltar i all ära. Men vad händer i ett samhälle där pensioner skärs ned, bidrag minskas, sjukvården börjar halta och samhällsservice får gå på sparlåga – samtidigt som skatterna höjs? Vilka motreaktioner uppstår när prioriteringar måste ske i ett anorektiskt samhälle?
  Vad händer då i människors sinnen? Hur förändras deras värderingar? Vart tar de vägen med sin frustration? Vilka blir vinnare och förlorare? Vilka aktioner och reaktioner kommer upp till ytan? Hur kommer kriminaliteten att se ut? Hur omformas det politiska landskapet? Och vad kommer det att växa upp för nya rörelser? Vem vet hur välfärdens söner och döttrar kommer att regera? Ingen! Ändå är vi på väg mot detta samhälle i rekordfart. Om inte dagens politiker drar i nödbromsen!

  Gillad av 1 person

  • Hedvig skriver:

   Är det något vi kan vara ganska säkra på, är det att dagens politiker inte kommer att dra i nödbromsen.
   Då exkluderar jag SD, eftersom de är utmobbade av de övriga sju riksdagspartierna och därigenom minimerats politiskt inflytande.

   Gillad av 1 person

 16. Jan W skriver:

  Om jag förstått det som sägs i inläggen ovan så skulle Migrationsverket redan imorgon dag kunna införa tillfälliga uppehållstillstånd.

  Om myndighetschefen då säger (uttalandet som jag hörde var endast i referat) att de tänker verket inte göra förrän om drygt ett år så visas ju en sanslös brist på respekt för uppdragsgivaren. I detta fall har vi förutom regeringen dessutom en nästan helt enig riksdag bakom denna punkt i överenskommelsen. SD lär ju rimligtvis ställa sig bakom det kravet. Endast V är väl emot.

  Lägg därtill, enligt inlägg med referat från TV4-intervju, att Migrationsverket helt frankt struntat i lagens krav att bevisbördan angående ålder på att ensamkommande barn skall ligga på den asylsökande.

  En myndighetschef som tycker att han kan sätta sig över lagarna och sina uppdragsgivares (regering och riksdag) klart uttalade önskemål om hur verksamheten bör bedrivas borde avlägsnas från sin post.

  Vad gäller åldern på flyktingbarnen tycker jag det låter som det borde vara aktuellt att diskutera åtal för tjänstefel hos de beslutsfattare som uppenbarligen, i enlighet med vad som sägs i TV4-intervjun, helt avsiktligt satt sig över lagen. Detta sägs dessutom helt öppet, vilket är helt sanslöst.

  Fast bara man har goda avsikter så är det väl helt i sin ordning att fatta beslut enligt sin egen uppfattning om vad som är rätt istället för beslut baserade på landets lagar. Är det så Sverige fungerar idag?

  Gillad av 2 personer

  • En spännande framtid skriver:

   De kommentatorer som är juridiskt kunniga: finns ingen möjlighet att anmäla (till någon instans) det flagranta tjänstemissbruk/systematiska tjänstefel som Migrationsverket sysslat med ifråga om åldersbestämning av ensamkommande barn? Vittnesmål finns ju från verkets egen rättschef! Både denne och GD borde avpoletteras snarast!

   Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Det bevisar bara att de är politruker, eftersom sosseregeringen (oavsett partifärg och ”nya”-prefix) länge eftersträvat mer makt över SÄPO. De skickades förstås dit för att spionera på spionerna. Nu är saken ur världen i och med att SÄPO undandragits varje professionell integritet och blivit en del av politikmaskineriet som egen myndighet direkt underställd Kungl. Maj:t.

   Gilla

  • Dissident skriver:

   Kan det t.o.m vara så att dessa personer hade sitt finger med i spelet då det svenska folket inte fick veta vilka personer som samarbetat med Stasi ? Den rötan fick ingen gräva i, locket lades på och spikades slutligen fast av den nya borgerliga regeringen. Något skaver mycket illa i vårt land.

   Gilla

  • Maja Dacke skriver:

   FN = NWO
   Ja, vi sitter verkligen illa till på flera sätt. Jag hoppas Det goda samhället finner nåd inför Natos spionögon – många bloggar lär inte göra det.

   Gilla

 17. Gerhard Miksche skriver:

  Moderaterna, folkpartiet, centern och kristdemokraterna bär lika stort ansvar som regeringen. Hellre låter de landet gå i konkurs än att samarbeta med SD.

  Gilla

 18. Fredrik Östman skriver:

  Angående högre rätt i samband med ”goda avsikter” är det uppenbarligen så att inte alla ”goda avsikter” räknas, respektive att dessa inte kan väljas fritt av det moraliska subjektet, d.v.s. individen, utan på något sätt svävar i rummet (kanske tillsammans med en osynlig elefant).

  Vi sitter alltså nu som på sjuttiotalet fast med alla fem lemmarna (EWK:s teckning) i sossarnas Problemformuleringsprivilegium (Lars Gustafsson). Varför är det så svårt för svenskar som påstår sig vara borgerliga att stå för sin egen världsbild när denna utmanas av sossarnas patetiska utopiska kartbild? På fyrtio år har inte mycket hänt. Vi har haft en någorlunda borgerlig regering i tre år och en handfull bättre-sossar-än-sossarna-själva-regeringar i 14.

  Hur kan man då förvänta sig ett bättre utfall än det vi nu med skräck betraktar?

  Grynet trodde på Sverige. Jag gör det inte.

  Gilla

 19. Folke Lidén skriver:

  Bra! Läget är nu att rättssamhället och välfärdssamhället har kraschat. Det vi ser är en obeveklig söndervittring i ökande takt. Myndigheter förmår inte skydda medborgarna längre. Politikerna är handlingsförlamade: Aktivister, icke svenska medborgare och brottslingar får ett allt större spelrum. Medlöparna i gammalmedia tiger, väl medvetna om att man bär ett tungt ansvar för landets förfall. Regeringschefen svamlar om alla andra länders ”ansvar”. En driven journalist skulle kunna krossa hans enfaldiga argument. Så sker inte tyvärr. Även jag ställer mig frågan. Vem eller vilka står bakom statskuppen?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.