Bensinskatt

LOTTA GRONING

Lotta Gröning

Tänk er att regeringen legaliserar prostitutionen och sedan tar ut en hög skatt på alla som köper tjänsterna för att därefter satsa pengarna på studentbostäder i städerna.

Låter det absurt? Men verkligheten är trots allt ganska nära, det är nämligen så regeringen gör när den höjer bensinskatten. Bensinskatten är en straffskatt som ökar klyftorna, drabbar de svagaste och gynnar den del av storstadsbefolkningen som har tillgång till kollektivtrafik. Bensinskatten satsas på bostäder i storstäderna som ökar urbaniseringen och där ränteavdragen också gynnar de rikaste. Vilket innebär ökad orättvisa och ökade klyftor.

De människor som kör mycket bil gör inte det på grund av att de tycker det är så himla roligt att åka och tanka, de kör bil för att de måste. På landsbygden finns ingen kollektivtrafik, finns den kan det ta en vecka att åka tur & retur till hemorten. Människor har fyra mil till affären, tio mil till ungarnas idrottsträning, tio mil till banken och upp till sju mil till skolan, bara för att nämna några exempel.

En höjd bensinskatt för dessa är rena diskrimineringen. Det värsta är att regeringen skiter fullkomligt i hur skatten drabbar människor. Det är landsbygden som drabbas hårdast av den höjda skatten och de människor som inte har råd att köpa en ny bensinsnål bil. Det vore en sak om straffskattepengarna användes till att subventionera miljöbilar men det är ju inte syftet.

Redan idag har Sverige en av världens högsta bensinpriser. Tankar du diesel för 15 kr är drygt en tia skatt. Straffskatten drabbar åkerinäringen också. Åkerinäringen är sedan tidigare hårt ansatt av firmor från låglöneländer som kör lastbilar som spyr ut avgaser, inte följer kollektivavtal, inte följer svenska regler om dubbdäck eller tidsregler för hur länge man får köra utan rast. För många åkeriägare blir den höjda bensinskatten droppen som får bägaren att rinna över och de väljer att lägga ner sin verksamhet.

Den höjda bensinskatten är ett tydligt bevis på en korttänkt politik! För att vinna billiga poänger och muta miljörörelsen väljer regeringen att trampa på fattiga, öka orättvisorna och splittra landet. Är det att ta ansvar? Det värsta är att regeringen gör sig beroende av inkomster som de vill avskaffa. Straffskatten på bensin är att såga av den gren de sitter på.

Den svenska miljöpolitiken är ett skämt, istället för morot är det piska som gäller. Det värsta av allt är att detta äventyrar landets utveckling, Straffskatten på bensin är bara ett exempel, lägg sedan till den oansvariga energipolitiken som hotar att avindustrialisera landet. Det finns anledning till oro.