Du skall icke kollektivt skuldbelägga

mohamed omar

Mohamed Omar

I förordet till sin bok ”Döda vita män” (2010) skriver den kvicke kolumnisten Johan Hakelius om en tendens i samtiden att skylla i stort sett allt ont på döda vita män:

”Bakom allt förskräckligt här i världen, från folkmord till uppfällda toasitsar, finns en vit man som ofta är död. I de fall han inte är död borde han vara det.”

Verkligheten är förstås mer komplicerad än så. Hakelius fortsätter:

”Min erfarenhet är tvärtom att få människor är så intressanta som döda vita män. Vi har en hel del att klandra dem för, men vi har också mycket att tacka dem för.”

Rashid Musa är ordförande för organisationen Sveriges Unga Muslimer (SUM). Den som någon gång har debatterat med honom vet att han gärna drar in ”vita” och ”svarta” i debatter som handlar om helt andra saker: religion och religiös fundamentalism.

Han tycks göra sitt bästa för att få ”muslim” att glida ihop med ”svart”, och kritiker av islam, och till med kritiker av islamisk fundamentalism, att glida ihop med ”vita som inte gillar svarta”. Syftet är förstås att röra ihop islam- och islamismkritik med rasism.

Därför nämner han aldrig svarta eller muslimska kritiker av islamisk fundamentalism. En svart muslimsk, progressiv tänkare som sudanesen Mahmoud Mohammed Taha, avrättad av Nimeirys islamistiska regim 1985, stör bilden. Diktatorn Gaafar Nimeiry var dessutom allierad med Muslimska brödraskapet, en islamistisk organisation som Musa har uttryckt sympatier för.

Den 26 augusti vidarebefordrade Rashid Musa en bild på Twitter. Bilden föreställer en skulptur som återlämnats till Benin (nuvarande Benin City i Nigeria) av Mark Walker, barnbarn till Herbert Walker, som i sin tur hade fört den till Storbritannien år 1897. Musa kommenterar:

”Hans förfäder plundrade Benin på bronsstaty och nu lämnar han tillbaka det. Fler vita borde ta till sig detta!”

”De vita” borde ta till sig? Mark Walker är inte en individ. Han är bara ”en vit man”, barnbarn till en ”död vit man” som varit elak mot ”de svarta”. Tänk om man i stället skulle tala om Bill Cosby som ”den svarte mannen som förgriper sig på kvinnor”. Inget namn, bara hudfärg. Vad har andra ”vita” att göra med Herbert Walkers gärningar 1897? Är inte detta att kollektivt skuldbelägga människor bara på grund av deras hudfärg?

Rashid Musa har somaliskt ursprung. Det ironiska i sammanhanget är att somalier genom historien har bedrivit heliga krig i islams namn mot sina grannfolk. De har båda plundrat och tagit slavar. Slaveriet var ända fram till 1900-talet en helt normal företeelse i Somalia. Om detta har inte Musa sagt ett knyst. På 1500-talet invaderade Ahmad Gurey, ledare för det somaliska Adalsultanatet, det kristna Etiopien och förstörde bland annat Maria av Sions kyrka.

Jag har ännu inte hört talas om syndamedvetna och ångerfulla somalier som återbördat föremål som stulits från grannfolk i någon av alla dessa jihadkrig. Det kan visserligen bero på att statyer av muslimer traditionellt har ansetts som ”avgudabilder” och därför förstörts. Det finns så att säga inget intressant att lämna tillbaka även om man skulle vilja.

Jag har dock inte sett något tecken på en sådan vilja, jämförbar med västvärldens, att göra upp med sin historia. Tvärtom hyllas den store kyrkoförstöraren Ahmad Gurey som en hjälte. Och detta handlar inte bara om Somalia. Muslimska erövrare har genom historien lagt otaliga tempel och skulpturer i ruiner. Gamla kulturländer som Persien, Bysans och Indien utsattes för stor förödelse. Jag har inte sett Musa uttrycka någon sorg över detta. Jag har inte hört honom tala om dagens muslimer som skyldiga till sina förfäders ogärningar och kräva dem på gottgörelse.

Än idag krossas statyer av muslimska bildstormare. Många muslimer förfasar sig över förstörelsen av statyer i Irak och Syrien, både antika och moderna. Dock inte Rashid Musa. Något säger mig att Musa egentligen kanske inte bryr sig så mycket om den där skulpturen från Benin utan bara ser detta som ett tillfälle plocka antirasistiska poäng och svartmåla västvärlden.

Det är sant att engelsmännen gjorde sig skyldiga till övergrepp i Benin. Men allt var inte frid och fröjd före deras ankomst. Där fanns både slaveri och förskräckliga människooffer. Två onda ting som ”de vita” avskaffade. Som Johan Hakelius mycket riktigt konstaterar i sin bok: ”Vi har en hel del att klandra dem för, men vi har också mycket att tacka dem för.”

En del föremål förstördes vid den brittiska straffexpeditionen 1897, men andra fördes bort och placerades på British Museum i London där de studerades – och beundrades. Afrikas historia har till stor del skrivits av ”vita” historiker.

13 reaktioner på ”Du skall icke kollektivt skuldbelägga

 1. Alexander Zetterberg skriver:

  Du har rätt!

  Förutom en del förvirrade, ofta svagbegåvade och outbildade individer som förförts av nationalsocialistiska drömmar och fantasier, finns det bara en regelrätt rasistisk grupp i Sverige, men den är desto större.

  De har hittills undgått upptäckt eftersom de gömt sig bakom den missledande beteckningen ´anti-rasister´.

  Gillad av 3 personer

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  När det gäller slaveriets historia så var det ett vanligt tillvägagångssätt vid forna tiders konflikter. Islamska länder har inte avhållit sig från slavhandel utan flera har tillämpat detta i stor skala långt efter detta upphörde i väst. Samma sak gäller alla former av rov och övergrepp.
  Den negativa bild av väst som skapas av islamska företrädare tycks emellertid ha liten effekt på intresset att komma till västvärlden där ett hopp om ett bättre liv hos all flyktingar ända i särklass är störst. Att så många flyende vill till Tyskland och Sverige måste ju bero på att dessa länder framstår som särskilt attraktiva .

  Gillad av 1 person

 3. JB skriver:

  Man kan undra hur, av vem, av vilka, var och på vilket sätt som denne muslim skolas i sitt rasistiska tänkande och propagerande.

  Är han skolad att vara en uppviglingsagent, en missnöjesagent, en anklagelseagent, en hatuppviglingsagent?

  Tydligen kan en del ungdomar bli mer eller mindre programmerade, styrda, manipulerade, hjärntvättade till att verkligen bli agenter av olika slag, och göra både uttalanden och attacker som de inte helt och hållet alldeles, alldeles själva har kommit fram till att göra.

  I fall som t ex Anders Behring Breivik och hans vansinnesdåd, så kan man verkligen undra hur, av vem, av vilka, var och på vilket sätt som han har skolats i sin fanatism och manats (?),, drillats (?), skolats (?), till sitt vansinniga och hysteriska attackerande, mördande och dödande, agerande.

  Finns det kanske rika, inflytelserika, mäktiga, krigsälskare som vill leta upp,utbilda, hjärntvätta och stötta sådana embryon till extremister.? Rika krigsälskare som vill skapa krig till varje pris? Som ser sig nödgade och tvungna att då försöka använda sig av (aningslösa, medvetslösa, omedvetna, okunniga, drogade?), agenter, som då kan agera som lydiga redskap, eller som s.k. nyttiga idioter, för sådana eventuella mäktiga, effektiva, smarta, manipulativa krigsälskares viljor?……

  Vem vet…

  Gilla

   • JB skriver:

    Hur kan Fredrik Östman vara säker på att inga s.k. konspirationer, existerar?..

    En s.k. – konspiration – , är väl just någonting – fördolt – ? Det som är fördolt kan alltså inte – ses – ,Kan man då vara säker på att det inte förekommer just dolda s.k. – planläggningar – , strategier och strategiska steg, där människor – manas till – ,, lockas till, och luras till, att tänka att vilja begå olika s.k. terrordåd – ,…(som de själva då förmodligen tror och inbillar sig är – för den goda sakens skull – .?)..

    Det måste vara svårt att verkligen kunna veta om det kan förekomma sådan s.k. – dold planläggning – , , sådan s.k. dold drillning, skolning eller övertalning, av just sådana som kan ses som potentiella embryon som kan förmås till att utföra terrorhandlingar av olika slag……

    På sätt och vis skulle man kunna se hela den mänskliga historien och alla dess olika krig från den allra, allra första början, som fylld av eviga och fördolda, krigsstrategier och anfallsplaner kring hur kriget skall kunna vinnas……

    Hela mänsklighetens krigshistoria är väl nästan ingenting annat än just krigföringar med hjälp av – dolda krigsplaner – ?,Samt dolda strategier för hur krigen skulle föras för att kunna leda till en seger? Inte sällan då med hjälp av – dolda,spejare – , och med dolda attacker, och – dolda agenter – osv…

    Så att det helt säkert inte skulle kunna förekomma några s.k. – dolda planer – , eller s.k. konspirationer, som inte är synliga, öppna eller kända planer, det är väl nästan kanske det mer otroliga,, före att sådant ändå kan tänkas förekomma………….

    Säker kan man nog inte vara……….

    Gilla

 4. Lennart Göranson skriver:

  En sann glädje att läsa Mohamed Omars inlägg. Äntligen en röst att söka stöd hos när man förtvivlas över alla uttryck för identitetspolitik, dvs. att placera individer i kollektiv som de inte själva har valt. Där rasism är ett exempel och anti-rasism ett annat, islamofobi ett tredje och feminism ett fjärde osv.

  Gilla

 5. MartinBohman skriver:

  Mycket bra skrivet! Den försåtliga propaganda som denne Musa håller på med är bara ett exempel bland många på hur islamister utnyttjar vänsterns floskelapparat för att smutskasta allt som västvärlden står för. Islamisterna och vänstern har ju ett gemensamt mål — att krossa vårt demokratiska samhälle.

  Musa har förövrigt gjort sig ökänd för att ha sagt att islamister som reser ner till IS-kontrollerade områden i Mellanöstern ”bara vill hjälpa till”! Han tycks alltså inte ha några invändningar mot vad IS håller på med.

  Typiskt för dessa nya rasister på vänsterkanten är just att de ensidigt fokuserar på allt ont som gjorts av representanter för Västerlandet — som händelsevis är ”vita” människor; medan de däremot inte låtsas om att representanter för andra kulturer också utfört liknande övergrepp när de haft chansen.
  Om vi ljushyade svenskar skulle beskriva dessa övergrepp i liknande rasifierade termer skulle vi omedelbart bli anklagade för ”rasism”. De nya vänster-rasisterna hyllas däremot i etablerade vänstervridna mediakanaler.

  Gilla

 6. Rikard skriver:

  Hej.
  En utmärkt krönika, tack för den. Det enda ‘felet’ är att individer som Musa är oemottagliga för fakta. En tänkande människa som du eller jag studerar verkligheten och jämför våra kunskaper med våra åsikter, samt dessas samspel. Därigenom kan vi ändra uppfattning när vi lär oss mer o/e nya fakta. Musa et consortes kan och vill det inte. Oavsett om det är en religion eller en ideologi (och vad är det egentligen för skillnad?.

  Du får hemskt gärna fortsätta på det här temat. Kanske en serie texter om krigen i Levanten och angränsande områden mellan år 600-1300 ekr?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Rutger skriver:

   Håller med dig, mer upplysning om krigen som fördes av olika Jihadstater behövs. Är Musa och hans organisation SUM skattefinansierad?
   Hälsningar
   Rutger, även lärare

   Gilla

 7. B skriver:

  Att döma människor efter hudfärg, kön, sexuell läggning och liknande är alltid förkastligt, vi är ju alla individer. Förfärligt att dessa nyrasister som hörs och syns så mycket nu för tiden med sitt tjat om rasifiering och liknande så sällan ifrågasätts utan tvärtom upphöjs till de godas förkämpar.

  Gilla

 8. Andreas Johansson skriver:

  ”Han tycks göra sitt bästa för att få ”muslim” att glida ihop med ”svart””

  Vilket torde reta gallfeber på en del muslimer. Fördomar mot svarta är vanliga i den muslimska världen, även bland folk svenskar skulle se som själva mörkhyade.

  Gilla

 9. NannaS skriver:

  Än en gång imponerar du med kunskap, insikt – och förmåga att tänka fritt och dra slutsatser utanför de politiskt korrekta korridorerna. Underbart, fortsätt!
  Nanna

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.