Rött kort

mohamed omar

Mohamed Omar

Nyligen kastades en svensk diplomat ut från Ryssland. Det var ryssarnas svar på att svenskarna tidigare skickade hem en rysk diplomat, enligt UD eftersom denna bedrivit verksamhet som inte är förenlig med Wienkonventionen som reglerar vad en diplomat får göra. Han fick rött kort.

Ryssen som utvisades sysslade förmodligen med spionage. I mars i år uppgav Säpo att en tredjedel av de ryska diplomaterna i Stockholm är underrättelseofficerare.

”Rött kort” är också titeln på en ny svensk kriminalroman av pseudonymen Viktor Kant som berör relationerna mellan Sverige och Ryssland. Det är en stundtals mycket obehaglig roman. Den handlar om ryska gatubarn från S:t Petersburg som säljs och utnyttjas sexuellt. Lars Marten, gymnasielärare i Uppsala med bakgrund från Försvarets tolkskola, erbjuds av en gammal vän att vara ledare på ett fotbollsläger i Sverige för ryska pojkar.

Ganska snart upptäcker han att allt inte står rätt till på lägret. Lars anklagas för det värsta av alla brott och tvingas fly undan rättvisan. Medan han jagas försöker han ta reda på vilka som verkligen är skyldiga och rentvå sitt eget namn. Det är en actionfylld och spännande berättelse som drar ner på tempot ibland för att skjuta in ett resonemang om samtiden. Vännen som värvar Lars som ledare på fotbollslägret, kommenterar situationen i Ryssland:

”Under mina vistelser i Ryssland har jag slagits av de stora klyftorna som uppstått i samhället efter Sovjets kollaps. Det är i och för sig numera ett mycket bättre samhälle att leva i, men skillnaderna mellan fattiga och rika är enorm. Och jag är rädd för att utvecklingen har börjat gå åt helt fel håll. Särskilt vad gäller mänskliga rättigheter. Putin börjar skruva åt tumskruvarna allt hårdare på media. Jag är oroad.”

Lars är ganska övertygad om att Putin kommer att fresta på de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Ryssland:

”Lars undrade om pojkarna han skulle träffa kände till något om den djupa fiendskap som funnits mellan länderna och den misstro som ruvade under det kalla krigets hotfulla tidevarv. Förmodligen inte. Någon hade påstått att gatubarnen i öst inte ens visste att deras land hette Ryssland, men det måste väl ändå vara en skröna? Det kändes i alla fall bra att kunna göra något gott för dem. Det är ett sätt att arbeta för freden mellan våra länder, tänkte han. Och det behövs nog, för Putin kan nog komma att fresta på de diplomatiska relationerna i framtiden. Han är den typen, helt enkelt. Maktgalen.”

Putins Ryssland rustar upp istället för att ta hand om gatubarnen som blir allt fler. Ryssland har kallats ett ”paradis för pedofiler”. Det är en djupt olycklig utveckling. Vi blir påverkade vare sig vi vill eller inte. Rysk kriminalitet och trafficking befinner sig bara bakom nästa knut.

Det största inre hotet mot svensk säkerhet kommer onekligen från islamismen, och då särskilt de salafitiska miljöerna. Det är där man hittar terrorresenärerna och anhängarna till Al-Qaida och Islamiska Staten. Vad gäller det yttre hotet är jag nog inte ensam om att anse att Ryssland hamnar högst upp på listan.