Gästskribent Elöd Szántó: Jag svävar fortfarande i förnekelsefasen!

En vacker vårdag (ja – det har funnits enstaka sådana i år) deltog jag i en konferens. Ni vet hur det är. Under pauserna sitter folk i solen småpratar om allt möjligt skit. Så gjorde jag också med en annan ungersk veterinär.

Plötsligt dyker en ung kille upp och börjar konversera med oss. Det visar sig att han är utbildad journalist och bevakar frågor om djurhållning och livsmedelssäkerhet (något som konferensen egentligen handlade om) åt en stor livsmedelshandelskedja.

Mycket trevligt att även andra än nördar är med på sådana här tillställningar – tänkte jag.

Det tog bara några minuter innan vi fick frågan:

”Hur känns det att bli diskriminerad?”

Vid det laget skrattade vi till, höjde våra ölglas och sade att det vi inte känner igen oss i beskrivningen. Stämningen var mycket avslappnad och vänskaplig.

Det som följde var en lång harang utläggningar om hur nio av tio invandrade akademiker blir diskriminerade.

Fortfarande lite skämtsamt har vi försökt förklara för den unge journalisten att visst kan han ha rätt men vi har inte upplevt oss diskriminerade. Vi kanske är den tionde av de tio.

Samtalet blev dock mer och mer allvarligt och killen tog fram ”forskningsresultat” som visade att han hade rätt och att vi var diskriminerade.

På den direkta frågan om vad han hade i månadslön fick vi svaret ”runt 30 tusen”. Vi kontrade med att vi som är diskriminerade har runt 50 tusen. Det följde en tyst stund varpå han kom fram till att ”ja – men ni är veterinärer” utan att han hade en aning om vad veterinärers medelinkomst ligger på.

Nu vill jag inte göra sagan längre än att det tog hela kvällen i anspråk att försöka förklara att det inte är någon annan än jag själv som avgör om jag skall känna mig diskriminerad eller inte. Ända in på småtimmarna försökte jag övertyga honom om att diskriminering finns, men han har träffat fel personer som skall bevittna det.

I flera timmar fick vi höra anklagelser om att ”ni som är akademiskt utbildade borde acceptera forskningsresultat som visar att ni är diskriminerade”.

Men det är vi personligen inte!

Då kom släggan:

”Då befinner ni er i fortfarande i förnekelsefasen!”

Grymt att höra ”sanningen” från en trettioåring som har fått en ”gedigen utbildning”, men har svårt att övertyga mig.

Jag befinner mig i förnekelsefasen på riktigt!

Jag vill inte acceptera att svenska lärosäten utbildar journalister som är hjärntvättade!

Det måste vara ett olyckligt undantag jag har fått uppleva!

Elöd Szántó är djurhälsoveterinär och beskriver sig själv som utböling och acklimatiserad västgöte.

13 reaktioner på ”Gästskribent Elöd Szántó: Jag svävar fortfarande i förnekelsefasen!

 1. resolut skriver:

  Intressant!

  Journalister i Sverige hjärntvättas under sin utbildning och sedan avlönas för att sprida fördomar via bl.a. public service som vi alla tvingas att betala för. Detta är ett väsentligt skäl att snarast lägga ner SvT och SR och dela ut public service uppdrag i konkurrens samt att bygga upp en riktig journalistutbildning.

  Liked by 3 people

 2. Tomas skriver:

  När Ban Ki-moon, uppmanade Europa att ta ett större ansvar för flyktingar och ta emot fler, så slogs detta stort upp i media. Vad som lyste med sin frånvaro, var frågor om hur stort ansvar hans eget land (Sydkorea) tar. Inte heller såg jag någon artikel, varken lokalt eller internationellt, som diskuterade PUT-frekvensen i Sydkorea. (Sydkorea har sedan år tvåtusen delat ut ett(!) PUT). I Sydkorea har regeringen erkänt sammanlagt 175 flyktingar sedan landet för första gången tog emot asylansökningar 1994.
  *** Varför åker inte journalisten till Sydkorea och intervjuar folk???

  Liked by 1 person

 3. Anders Lindfors skriver:

  Ja du Elöd, svenska journalister… Fram till runt 2010 försökte jag i egenskap av ej längre universitetsanknuten forskare med jämna mellanrum försöka opponera mot det som kom ur den svenska ”agendasättande” journalistiken. De svenska universiteten hade å sin sida systematiskt varit knäpptysta sedan lång tid. I princip vilka stolligheter som helst har därför obemött kunnat föras fram av journalistskrået. Ett paradexempel utgörs av följande länk till ett inslag från ”vetenskapsradion” år 2011. På dessa stolligheter fick jag faktiskt in ett genmäle i dåvarande Newsmill. Universitetsvärlden dock knäpptyst.

  Begrunda SR:s analys, se länken, http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4686621

  Liked by 1 person

 4. Sunnyman skriver:

  Detta säger en del om hur dagens journalister tänker. De ser sig inte som rapportörer om verkligheten, utan snarare som politruker som ska sprida sin ideologi.

  Gilla

 5. Hans O skriver:

  Är denna journalists argumentaring av samma klass som islamisten, som hävdar att alla är födda muslimer och att de som inte redan är muslimer därför ska omvändas?
  Termen ”totalitär” verkar tillämplig?

  Gilla

 6. Oscar skriver:

  Kommunisternas paradgren var teorin om ”dubbelt medvetande”. Människor sade förvisso sig vilja ha marknadsekonomi, privata företag, flerpartidemokrati med mera – men de var bara hjärntvättade av den utsugande kapitalismen. I själva verket ville de ha GOSPLAN, proletariatets diktatur, gulag och toalettpapper av sandpapper.

  Journalister har samma inställning till världen. Att människor säger något, eller att all statistik säger något, har ingen betydelse. Ty det är journalisten som vet sanningen, och Ödet har utvalt journalisten att trumpeta ut denna sanning till folket.

  Gilla

 7. Anna Json skriver:

  Jag har själv läst på JMK och sorgligt nog stämmer detta synsätt mycket väl med hur vi ‘formas’ under utbildningen. Vi, journalisterna, skall ta hand om folket, beskriva hur folket mår, det lilla folket, och vi, journalisterna, vet bäst. Kritiskt tänkande, jakt på sanning…det var inget vi fick lära oss om, inget vi ägnade åt oss. Oliktänkande lärde sig att hålla käft. Journalisthögskolan var bara en plats att lära sig tänka rätt (läs: politiskt korrekt flumvänster, ‘klappa på huvudet åsiktspolis’) inte en plats att lära sig förstå verkligheten eller söka efter fakta.

  Liked by 1 person

  • Hans O skriver:

   Tack Anna
   Ditt inlägg berör en fråga som många undrar över men få vet något om, nämligen utbildningen på JMK.
   Det skulle vara ett välgörande inlägg i debatten om du kunde utveckla detta,
   inom ramen för DGS.
   Jag minns O Palme som hävdade: ”först när vi fått makt över journalistutbildningen kan vi omforma samhället”.

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.