Ge mig energi och hopp om framtiden!

Lena

Lena Adelsohn Liljeroth

Jag kan inte vara den enda som ständigt förbryllas av att nyhetsrapporteringen så massivt domineras av negativa nyheter.

Det är förvisso naturligt att Greklandskrisen fyller spaltutrymme och att vi oroas över utvecklingen i Ryssland. Men – det finns ju så mycket positivt som sker i världen. Allt är inte kris och kaos.

För närmare tio år sedan gav vår son maken och mig en prenumeration på Illustrerad Vetenskap. Vi har varit otrogna prenumeranter, men tidningen har ändå sporadiskt under dessa år funnits i vårt hem.

Här kan man finna artiklar som får mungiporna att peka uppåt och tyngden över bröstet att lätta. Som rubriken att ”Ultraljud får dementa möss att minnas igen”, spännande forskning som pågår i Australien och som syftar till att få fram motmedel till Alzheimer. Eller om amerikanska forskare som är på väg att finna nya antibiotikum som kan bli vår räddning mot de multiresistenta bakterier som påstås hota mänskligheten.

Min favoritartikel i ett av de senaste numren (11/2015) handlar om hur våra hus kan erbjuda betydligt fler funktioner än att stänga ute vatten, regn och sol!

Vad sägs till exempel om att de framtida husen kommer att kunna rena luften och tvätta sig själva genom en process som liknar fotosyntes. Sprickor i fasaden reparerar sig själva med hjälp av bakterier och speciella material kommer att kunna hålla både kyla och eld borta.

Därtill har vi de revolutionerande 3D-skrivarna som i framtiden kan tillverka perfekt utformade murstenar – direkt på plats – och försök med tak och fasader som täcks av osynlig film med solceller, i stället för stora mörka paneler.

När jag vaknar på morgonen vill jag inte bara veta hur många som dött i trafiken eller blivit offer för självmordsbombare.

Jag vill höra om nya rön som ger mig energi och hopp om framtiden; som att fattigdomen minskar i världen, att fler barn överlever, att nya metoder tas fram för att rena Östersjön, att kulturen frodas i Grekland trots krisen och att försäljningen av barn- och ungdomsböcker nu (äntligen) ökar igen. För allt detta är också sant!