En mobbare

Johanna 3

Johanna Andersson

Europaparlamentarikern och socialdemokraten Marita Ulvskog är i blåsväder på grund av omdömeslösa uttalanden om politiska meningsmotståndare. Igen.

Denna gång har hon twittrat om Finlands finansminister Alexander Stubb. Om honom skriver hon:

”Tja, det var killar som Alexander Stubb som mobbade min handikappade syster på skolgården. Eurokrisen avslöjar politik o politiker.”

Stubbs ”mobbning” handlar om Finlands ställningstagande till Greklands behov av finansiellt stöd. Att mobba ett handikappat barn är bland det mest motbjudande man kan tänka sig. Ulvskog borde framfört saklig kritik mot Finlands hållning i frågan istället för att använda denna metafor. Det är inte heller säkert att Grekland är helt förtjusta över det sätt på vilket Ulvskog uttryckt sitt stöd.

Ulvskogs lista över olämpliga uttalanden om meningsmotståndare är lång. Hon har kallat Gunnar Hökmark för ”sk-thög”, jämfört Lars Leijonborgs ställningstagande i en viss fråga med en våldtäktsmans skuldbeläggande av offret, hon har kallat Anders Björck för ”pajas” och sagt att Annie Lööfs tal passar bättre i programmet Top Model. Enkelt uttryckt är det väl så att Marita Ulvskog själv är en riktig mobbare. Att hon inte begränsas till en skolgård utan har tillgång till europaparlamentet och en socialdemokratisk medieplattform gör det hela än mer bekymmersamt.

När det gäller hennes utfall mot Gunnar Hökmark förtydligade Ulvskog sin kritik:

”Jag var lite för förbannad kan jag väl säga. Jag tror inte att det bara handlade om Gunnar Hökmark och hans argument, vi har ju helt olika åsikter, utan lite grann att det var en sådan massiv rad av män som tog all [sic!] syre i luften. De här fyra herrarna som stod i mitten av ringen tog mycket plats och tid.”

Byt ut orden ”män” och ”herrarna” mot ”kvinnor” och ”damerna” i ovanstående citat så framgår det problematiska i Ulvskogs människosyn. Också män är väl individer som kan framställa något som är av värde för andra människor? Hos Ulvskog tar de bara upp syre, plats och tid från personer (kvinnor?) som hade att framföra väsentligare ting. Detta är naturligtvis ren sexism.

Nu har Ulvskog gjort vad DN kallar halv pudel och twittrat följande:

”Ok, lite väl hård formulering om just Stubb. Ber gärna om ursäkt för det. Men kommer aldrig hålla tyst när den i underläge åker på stryk.”

Lite väl hård formulering? Så kan man också beteckna ett helt omdömeslöst uttalande. Att Ulvskog sedan draperar sin omdömeslöshet bakom självrättfärdiga floskler om att stödja någon i underläge gör det inte bättre.

7 reaktioner på ”En mobbare

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Man kan bara hoppas att det Socialdemokratiska partiet har förstånd nog att inse att Marita Ulvskog har gjort sitt och byter ut henne mot en person med bättre omdöme. Men med en statsminister och finansminister som kallar andra partiers företrädare för fascister eller neofascister kan man kanske inte förvänta detta.

  Gillad av 1 person

  • Johan Andersson skriver:

   Det förståndet saknas tyvärr, det är bara att se den totala avsaknanden reaktion över Veronica Palms ständigt återkommande hätska synpunkter på meningsfränder.

   Gilla

 2. Frasse skriver:

  Ulvskog är en utpräglad maktmänniska. En typisk socialdemokratisk produkt som tror att det är okej att chikanera oliktänkande. Ingen ödmjukhet. Låt oss lägga Ulvskog bakom oss.

  Gilla

 3. Richard Paulsen skriver:

  Inte hört Merkel komma med något i närheten. Eller någon annan med ansvar för en viktig fråga som rör ett helt lands framtid. Tur det.

  Gilla

 4. B Lindell skriver:

  Sorgligt med politiker som använder sig av offentliga kanaler för att avreagera sig. Det är rent korkat att skriva sina infall på Twitter, där texterna kan läsas av allt folk. Ger samtidigt ett avslöjande med tydliga tecken att en del maktmänniskor inte är värda sitt uppdrag och sin position. Kloka människor tänker först och talar sen. De som skriver och pladdrar utan tankar ger betyg åt sig själva och vi är inte skyldiga dem någon som helst respekt.

  Gilla

 5. Ipse Cogita! skriver:

  Man skall nog passa sig för att pudla. Det blir lätt värre. Ett litet exempel:
  Det är gåsamiddag. En man har fått värdinnan till bordet. In kommer gåsen, placeras alldeles vid mannen som säger: jag ser jag fått gåsen till bordet. Han inser att det där kan misstolkas varför han försöker rätta till situationen och säger: jag menar så klart den stekta.
  Pudla med försiktighet!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.