En mobbare

Johanna 3

Johanna Andersson

Europaparlamentarikern och socialdemokraten Marita Ulvskog är i blåsväder på grund av omdömeslösa uttalanden om politiska meningsmotståndare. Igen.

Denna gång har hon twittrat om Finlands finansminister Alexander Stubb. Om honom skriver hon:

”Tja, det var killar som Alexander Stubb som mobbade min handikappade syster på skolgården. Eurokrisen avslöjar politik o politiker.”

Stubbs ”mobbning” handlar om Finlands ställningstagande till Greklands behov av finansiellt stöd. Att mobba ett handikappat barn är bland det mest motbjudande man kan tänka sig. Ulvskog borde framfört saklig kritik mot Finlands hållning i frågan istället för att använda denna metafor. Det är inte heller säkert att Grekland är helt förtjusta över det sätt på vilket Ulvskog uttryckt sitt stöd.

Ulvskogs lista över olämpliga uttalanden om meningsmotståndare är lång. Hon har kallat Gunnar Hökmark för ”sk-thög”, jämfört Lars Leijonborgs ställningstagande i en viss fråga med en våldtäktsmans skuldbeläggande av offret, hon har kallat Anders Björck för ”pajas” och sagt att Annie Lööfs tal passar bättre i programmet Top Model. Enkelt uttryckt är det väl så att Marita Ulvskog själv är en riktig mobbare. Att hon inte begränsas till en skolgård utan har tillgång till europaparlamentet och en socialdemokratisk medieplattform gör det hela än mer bekymmersamt.

När det gäller hennes utfall mot Gunnar Hökmark förtydligade Ulvskog sin kritik:

”Jag var lite för förbannad kan jag väl säga. Jag tror inte att det bara handlade om Gunnar Hökmark och hans argument, vi har ju helt olika åsikter, utan lite grann att det var en sådan massiv rad av män som tog all [sic!] syre i luften. De här fyra herrarna som stod i mitten av ringen tog mycket plats och tid.”

Byt ut orden ”män” och ”herrarna” mot ”kvinnor” och ”damerna” i ovanstående citat så framgår det problematiska i Ulvskogs människosyn. Också män är väl individer som kan framställa något som är av värde för andra människor? Hos Ulvskog tar de bara upp syre, plats och tid från personer (kvinnor?) som hade att framföra väsentligare ting. Detta är naturligtvis ren sexism.

Nu har Ulvskog gjort vad DN kallar halv pudel och twittrat följande:

”Ok, lite väl hård formulering om just Stubb. Ber gärna om ursäkt för det. Men kommer aldrig hålla tyst när den i underläge åker på stryk.”

Lite väl hård formulering? Så kan man också beteckna ett helt omdömeslöst uttalande. Att Ulvskog sedan draperar sin omdömeslöshet bakom självrättfärdiga floskler om att stödja någon i underläge gör det inte bättre.