Löfven har det Batra inte har

Widar_bild_casual

Widar Andersson

Efter en sanslöst händelserik och överraskande inledningssäsong på mandatperioden har riksdagens partier nu gett sig ut på sommarbete. En del partier kan inleda sommarlovet på ganska bra humör medan andra partier har det tyngre. Bördor och glädjeämnen är dock tämligen väl fördelade.

De två partier som på många sätt har det tyngst kan balansera detta mot tillfredsställelsen som det innebär att vara i regeringsställning. Miljöpartiet har inte rosat den opinionsmässiga marknaden sedan valet. Nyligen kom ännu en kalldusch i Novus/TV4 undersökning. Miljöpartiet nådde bara upp till sex procent. För mindre än ett år sedan pågick en uttalad strid mellan Miljöpartiet och Sverigedemokraterna om att bli riksdagens tredje största parti. Den kampen är nog avgjord. I Novus mätning stiger SD upp till 18 procent och är således tre gånger större än MP. SD närmar sig därmed med snabba steg nivåer som tidigare -med något enstaka undantag – varit reserverade för M och S. Miljöpartiet får å sin sida rikta in sig på att fightas med Folkpartiet om sjätteplatsen.

Socialdemokraternas problem speglas naturligtvis också i opinionsmätningarna. Lite drygt 26 procent i den mördande åttapartikonkurrensen är dock inte så illa. Betänk att Socialdemokraterna är ett gammalt parti som under sjuttio år närmast hade monopol på regeringsinnehavet, som har åtta tuffa oppositionsår bakom sig med fyra olika partiledare och som från statsministern och nedåt nu minoritetsregerar med oerfarna personer på väldigt många positioner. Sett mot den bakgrunden är 26,4 i senaste Novus ganska bra. Socialdemokratins stora problem är att partiet låtit sig puttas för långt ut åt vänster. Den senaste stora SCB-mätningen som kom i maj visar att S enbart förlorar väljare till M och till SD. De få som attraheras av S kommer från MP. De kommande åren behöver Socialdemokraterna med list och lock och pock göra allt vad de kan för att bli attraktiva för de stora skaror mittenväljare mitt i livet som idag vänder ryggen åt partiet. Annars tror jag tyvärr att S vid den här tiden nästa år talar smått drömmande om nivån i Novus 2015.

Moderaterna ligger runt 25 procent i Novus. Det är med moderatmått mätt en mycket bra notering. Frågan är vad M ska använda sin starka ställning till? Fyrpartialliansen som M så framgångsrikt ledde i regeringsställning under åren 2006-2014 är inte längre något eget, trovärdigt regeringsalternativ. Därtill är SD alldeles för stora.

Anna Kinberg Batra och hennes förtrogna Moderatvänner behöver använda sommaren till grundliga funderingar. Ska de närma sig S? Eller ska de istället närma sig SD när Decemberöverenskommelsen faller här vad det lider? Kanske kan lite midsommarblomster under kudden i natt framkalla tydliga drömbilder av nästa partner.

Krönikan har tidigare publicerats i Folkbladet