Femhundralappar för vår tid

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Jag slår vad om att du inte vet vilken svensk höjdare som avbildas på nationens mest värdefulla sedel, femhundralappen. Jag visste det inte förrän jag just råkade uppmärksamma det. Det är Karl XI (stavas Carl XI på sedeln).

Jag borde ha noterat detta förut. Sveriges val av nunor att sätta på sedlarna (och frimärkena etc) kan tyckas vara en struntsak, men det är det inte. Sådant har djup symbolisk betydelse. Någon har tänkt.

För trettio år sedan skrev jag en bok om Sveriges historia – På spaning efter Moder Sveas själ – där jag bland annat underströk likheterna mellan det karolinska enväldet, som skapades av Karl XI, och vår tids politikervälde.

I båda fallen handlar det helt nya politiska rörelser som till en början gör bra saker, men så småningom går under respektive hotas av undergång för att de inte kan lägga band på sina snurriga idéer.

Karl XI tog makten från de rika, bland annat genom reduktioner, varigenom en stor del av adelns tillgångar överfördes till en alltmer centralistisk stat. Resurserna användas framför allt för att bygga upp en alltmer vidunderlig försörjningsapparat för vanligt folk, alltså indelningsverket och den karolinska armén. Att det karolinska enväldet på det viset tog från de rika och gav till de fattiga ingöt en sorts rättfärdighetspatos i systemet och väckte beundran i en hel värld. Till exempel skrev filosofen Voltaire en beundrande bok om Karl XII, en hjältekonung som ägnade sitt liv åt att piska resurser ur svenska folket för att försörja sin armés utsiktslösa krig varpå armén gick under och Sverige utarmat föll samman.

Parallellen med vår tid är uppenbar. Sveriges moderna motsvarighet till den karolinska armén är det välfärdsindustriella komplexet, en apparat som till en början gjorde värdefulla insatser för folket, men numera, under ledning av sina huvudmän politikerna – som alltså motsvarar de två karolinerkungarna – hotar att driva nationen i fördärvet.

Den som valde att sätta Karl XI på femhundringarna visste vad han gjorde. Bildade människor i vår tid känner igen sig i det karolinska enväldet och självklart väljer man bilden av grundaren Karl XI snarare än förstöraren Karl XII.

Tiderna förändras. Vems ansikte är det nu dags att sätta på femhundrakronorssedlarna? Mitt val är Engelbrekt. Han levde under en annan period – Kalmarunionen – där den tidens medelklass, alltså odalbönderna, förtrycktes av centralmakten. Engelbrekt blev vald till hövitsman för Sverige vid riksdagen i Arboga år 1435 som medelklassens man. Sedan blev han tyvärr mördad av en representant för de gamla makthavarna, som emellertid lite senare fick stryk av Sten Sture. Sten Sture är också ett tänkbart fejs till sedlarna.

3 reaktioner på ”Femhundralappar för vår tid

 1. Per Silja skriver:

  Även om jag delar den förmodat underliggande åsikten – att alla personer som framöver ska pryda de nya sedlarna inte är särdeles lämpliga – finner jag Engellaus spekulationer aningen långt gångna. Framstår det inte som mer troligt att Karl XI avbildas då det som idag är Sveriges riksbank grundades under dennes tid som (då omyndig) kung. Denne hade vidare ett stort inflytande över riksbanken, liksom Karl XII i och för sig. Då riksbankshuset också avbildas i bakgrunden ter det sig som ett mer rimligt antagande än att den tidigare konungen skulle finnas på sedeln till följd av att ”bildade människor i vår tid känner igen sig i det karolinska enväldet”.

  I övrigt: att skriva ”nationens mest värdefulla sedel” om femhundrakronorssedeln ter sig en smula förvånande då det kan tolkas som att författaren helt glömt bort tusenkronorssedeln.

  Det är slutligen anmärkningsvärt att en författare till en bok om svensk historia inte kände till att Karl XI figurerar på femhundrakronorssedeln. Det borde väl de flesta ”bildade människor” göra? I vart fall om de studerat historia i någorlunda stor omfattning.

  Gilla

  • Redaktionen skriver:

   Du har rätt. Jag tänkte inte på 1000-kronorsedeln för jag har inte sett den på flera år. Det var ett dumt fel av mig. Och visst, Riksens Ständers Bank bildades när Karl XI var tolv år. Jag har ändå svårt att tro att han skulle få vara med på en stor sedel om han inte haft särskilda förtjänster som vår tid ser det.

   Gilla

 2. Tritonen skriver:

  Engelbrekt på 500-lappen? Tja, kanske det. Nu är det ju bestämt att sopranen Birgit Nilsson ska pryda sedeln. Detta har föranlett en annan sångerska, Maria Ernman, att reagera mot denna Wagnertolkerska. (Guilt by association: Hitler tyckte om Wagner!). Betydelsen, ”konnotationen”, finns alltså i betraktarens öga. En annan association är att många banker inte vill hantera kontanter alls!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.