Så här kan det inte fortsätta

mohamed omar

Mohamed Omar

I senaste numret av tidskriften Neo (3/2015) möter Paulina Neuding före detta integrationsministern Erik Ullenhag. Det är inget vackert porträtt. Ullenhag har för stora delar av svenska folket blivit själva sinnebilden för den havererade integrationspolitiken. Det var han som bemötte ”myter” om invandringen på regeringens hemsida med ”fakta” som i flera fall visade sig vara mer mytiska än myterna.

Jag bor i Gottsunda, i folkmun kallat ”Brottsunda”, ett sådant ”utanförskapsområde” som Ullenhag och hans vänner varit med om att skapa. I intervjun med Ullenhag tar Neuding upp hur männen tagit över Rinkeby torg. Det är så verkligheten ser ut. Även i Gottsunda. Gå till Gottsunda centrum en måndag klockan tio – det är fullt med män från Afrika och Mellanöstern som sitter och dricker kaffe och snackar. Man snackar inte svenska.

På biblioteket hänger ungdomar, kanske barn till de fikande gubbarna, vid datorerna. Jag tror inte att jag någonsin har sett någon av dem läsa en bok. De stör och är uppkäftiga och hotfulla mot bibliotekspersonalen. Dessa får tillkalla vakt för att bli av med dem. Jag har försökt att arbeta där. Ibland fungerar det, men ibland blir ljudnivån för hög – jag ger upp.

När det är min tvättid och jag går ner till tvättstugan finner jag att maskinerna är igång och fulla med kläder. Efter ett tag kommer en äldre kvinna in och tömmer torktumlaren och säger på knagglig svenska: ”Bara fem minuter. Ok?” Jag försöker förklara att det är min tvättid och att hon måste planera sin tvättning. Hon skakar på huvudet och låter mig förstå att hon inte begriper svenska. Vad ska man göra?

På min gård finns en liten moské som drivs av den ultrakonservativa Tabligh-rörelsen. De förordar en återgång till vad de uppfattar som det ursprungliga och rena islam. De odlar långa skägg och klär sig i burnuser och turbaner. De går runt och plingar på hos folk och uppmanar dem att komma till moskén och be och följa Guds bud. När de ser mina barn ute brukar de fråga: ”Varför kommer inte pappa till moskén? Lär han er Koranen? Läs får jag höra?”

Neuding nämner att judar i vissa områden inte kan gå i kippa. Jag minns för något mer än tio år sedan när jag var en mycket from muslim – eller trodde att jag var det. Jag hade skägg och en liten mössa på mig. Jag och min fru gick förbi en lekplats med en grupp arabiska barn. Med min vita hudfärg måste de ha tagit mig för en ortodox jude. De började skrika förolämpningar på arabiska och kasta grus på mig. Jag svarade med en motsvarighet till ”Uppför er!” på arabiska och de insåg då att jag var muslim och slutade.

Under åtta år av borgerlig regering blev utanförskapsområdena bara fler. Det verkade varken finnas en vilja eller en riktig plan. För varje år blir det fler personer med invandrarbakgrund i Gottsunda och färre med inhemsk, svensk bakgrund. Det märker jag tydligt. För varje år blir det fler som sitter och fikar i centrum på en måndagförmiddag. För varje år blir det fler sysslolösa ungdomar som står i klungor utanför pizzerian. För varje år ökar antalet som besöker moskéerna. Och det är inte svenska konvertiteter. Vissa av dem har en fientlig inställning till väst.

Jag bor ”där allt händer” på Bandstolsvägen, i folkmun kallad ”Banditvägen”, och från mitt fönster på andra våningen ser jag polisbilar jaga småkriminella ungdomsgäng flera kvällar i veckan. Skottlossning har förekommit. Om vi ska ha en exceptionellt hög invandring till Sverige måste vi helt enkelt bli bättre på att ta hand om dem. Så här kan det inte fortsätta. Eller varför inte? Ullenhag och de som nu har makt över politiken bor ju inte här och behöver inte bry sig.

9 reaktioner på ”Så här kan det inte fortsätta

 1. NettanN skriver:

  Det var förfärligt att läsa intervjun med Ullenhag och hans uppfattning om sakernas tillstånd, om än inte förvånande. Flera har ju försökt förklara hur man kan inta en sådan syn men är det värt besväret? Svaret lär inte vara så upplyftande. Okunskap, oförmåga att se systemsamband, karriärvård, ren och skär dumhet, isolerad på Godhetens Ö, o.s.v.?

  Hans ”myter” råkade jag läsa innan reaktionen kommit från omvärlden och det var en ytterst förvirrande upplevelse. Text för att bekräfta en (vriden) åsikt kändes som en rejäl underdrift.

  Hundägarskap innebär flera och långa dagliga promenader. Vid frekventa besök i mindre kuststad i nedre Norrland med långt utecklat asylboende går det att i centrum betrakta en värld som påminner om Gottsunda. De vithyade medborgarna kan ses under dagtid men på kvällarna ”lyser” de med sin frånvaro och gågatan kontrolleras av andra som inte riktigt har anammat den gammalsvenska livsstilen, skulle man kunna säga. De rådande attityderna får t.o.m. min allra bästa kompis att ibland morra och han besitter annars inte några märkbara rasistiska undertoner och varken han eller jag förstår det aktuella språket. Däremot har jag några gånger fått agera livvakt för honom eftersom han tydligen anses som lite oren. (Jo, efter ett par sådana överfall väcktes faktiskt den interna frågan om detta är ett riktigt bra promenadklimat och vilka politiker som kan tänkas vilja göra något åt det.)

  Nu i morse meddelade SR P1-Morgon att midsommarfirande är ”exkluderande” för nytillkomna. Utsagan vidimerades av en panel bestående av goda människor som har kvalificerat sig för positioner i Den Humanitära Stormakten.

  I dagarna visade tre opinionsundersökningar att 18,0%, 20,1% respektive 22,1% skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val och även hos Sifo blev det rekord för juni.

  Kan det möjligen finnas något samband mellan dessa händelser?

  Gillad av 3 personer

 2. rickarddahlin skriver:

  Efter fem år i Husby och sju år som ordningsvakt runt om i Stockholms förorter har jag pratat med många olika människor. Tanken som slår mig i politiska debatter är hur stor diskrepansen är mellan politiker och oss – de har inte den blekaste aning om hur det ser ut i Stockholms förorter nattetid. Det slår mig också att politikers välvilja tenderar att gå ut över de svagaste i samhället. Det slår mig också att i migrationsdebatten är det snarare en fråga om (god) retorik i stället för realism och verklighetsförankring.

  Detta måste upphöra!

  Att som politiker, boende i innerstan, diktera villkoren för resten av landet är ohållbart. Att vägra lyssna, ta till sig och anpassa sig efter rådande förhållanden är oacceptabelt. Att som politiker ge sken av – förmodligen också en naiv tilltro till sin egen förmånga att styra en nations individer – är dåraktigt. P

  Politiker kan inte genom värdegrundsarbete och genuspedagogik i skolan rädda världen/Sverige.

  Att beskylla invandrare för all kriminalitet och samtliga våldtäkter är oerhört trångsynt – det vi nu däremot skapat är ett mer permanent utanförskap för de individer som valt att flytta hit men vägrat anpassa sig. Vi kan nästan prata om ett trasproletariat med etniska förtecken . Detta är mycket illavarslande då den mer regelrätta rasismen kan få ny tändvätska av detta.

  Gillad av 2 personer

 3. Stephen Landberg (@onlyDtruths) skriver:

  Fantastiskt att folk fran alla grupper numera haller pa att oeppna oegonen for vad som sker i gamla Sverige. Det aer tragisk laesning och jag undrar vart det hela ska sluta? Det haller ju pa att ga kaeppratt at skogen, men politikerna verkar vara dom enda numera som inte inser att skutan haller pa att sjunka. Bra skrivet och tack for inblicken.

  Gillad av 3 personer

 4. Sixten Johansson skriver:

  Dagens Samhälle har nu haft mycket bra debatter på dessa teman. I en artikel av Eli Göndör: ”Nu räcker det!” (idag 19/6) kritiseras Mohamed Omar (närmast för hans beskrivning av salafismen), men Eli Göndör kräver också tydliga skiljelinjer och krav. Kommentarerna till artikeln är också läsvärda.

  Gilla

 5. Bo Lundberg skriver:

  Sedan lång tid tillbaka har jag deklarerat att jag vantrivs hjärtligt med de miljöer som skapats genom den ensidiga – förvisso inte mångkulturella – inriktningen på invandringen från det islamska Mellanöstern, delar av Östafrika etc. Denna mycket speciella typ av invandring skapar ett annat Sverige än det som jag känner mig hemma i. Och lika länge har jag frapperats av den lika ensidiga fokuseringen på ”integration” och inte på begränsning av invandringen – återigen sådan denna ser ut här och nu. Men hur i all världen skulle en sådan integration se ut som inte skulle framtvingas genom enorm diskriminering av ”etniska” (ursäkta) svenskar? Jag vet att en differentierad immigration från vitala, livskraftiga kulturer är positivt för ett land, och jag skulle gärna se mer av kunskapssökande asiater och andra folk – men de vill knappast komma hit och är f ö utträngda av nuvarande migranter. Och flykten från krig – det är en fråga om att få så mycket folk som möjligt ur skottlinjen snarast möjligt och inte att att dra in några hundratusentals i ett av världens mest generösa välfärdssystem. Själv bekymrar jag inte det minsta för att kallas ”rasist”, ”islamofob”, ”främlingsfientlig” etc eftersom jag vet inom mig att jag inte är någotdera – ok motviljan mot islam och andra religioner är genuin – och jag önskar att folk brydde sig mindre om vad de kallas. ”What’s in a name?”

  Gilla

 6. Johan Krüger Haglert skriver:

  Vi har redan tillräckligt med invandring.

  Vi borde ha tvärstopp nu. Det är redan på smärtgränsen vare sig det fungerade eller inte.

  Varför skall vi utrota vår nationella, folkliga och kanske även kulturella identitet?
  Vad blir bättre av det? Blev världen bättre för att svenskarna försvann?

  Jag bor i Varberga i Örebro och i mitt område skall det väl vara 62.5-75% invandrare om man får tro DN.
  Vet inte om det är hushåll eller människor, ser man till människorna jag möter ute skulle jag säga att minst 80% är invandrare. Kanske 90% mer.

  Går jag till Willys på väster (rätt nära) eller ICA Maxi på norr (nära Vivalla där Örebro moské ligger och därifrån så många Somalier har åkt och stridit för IS) så känns det som det är minst hälften invandrare.

  En homosexuell väldigt troende (i mitt perspektiv) Egyptier som funderade på att fly hit p.g.a. sin homosexualitet frågade hur många som bar slöja för ett år sedan. Det var hans mått för hur fundamentalistiska / ”slappt” muslimska de var. Jag cyklade till universitetet och såg inte en enda. Cyklade tillbaka och såg ingen då heller.

  Men så i vintras märkte jag att jag såg några slöjor varje gång jag var och handlade och nu ser jag dem överallt.

  Jag vet inte vad som har förändrats. Vilka människor som kom? Mängden invandrare? Grupptryck inom gruppen? Acceptans? Uppmaning från moskén? Vilja att visa sin identitet / tillhörighet?

  De är ju inte mina landsmän och jag vill vare sig ha Islam, kriminalitet, välfärdsbelastning och inskränkta friheter här. Jag vill bo i ett svenskt Sverige. Jag är ju svensk. Ville jag bo i Islamska Iranien kunde jag kanske flyttat dit. Men jag är inte sugen.

  Varför skall vi paja mitt land? Jag får tycka att mitt land och samhälle (nåja, den delen av det jag identifierar mig med, jag identifierar mig inte med kommunism och åsiktsdiktatur och skrämseltaktik mot de som inte tycker rätt) är bättre än andra. Jag får vilja ha mitt eget.
  Det får vara ”kulturrasism” hur mycket det vill men kulturrasism betyder ju bara att jag tycker mitt är bättre. Må så vara. So what?

  Och jag vet inte vad jag skall tro om dessa människor. Majoriteten är ju säkert helt ok men många av dem jobbar ju rimligtvis inte, flera anser rimligtvis att det är ok att frugan sitter hemma och lever på staten medan unge efter unge ploppar ut. Och en del skulle vilja göra sig av med mig om jag förlöjligade deras dumma tro eller ideologi. Något jag inte skulle riskera om jag trakasserade en kristen för att den var så jävla dum i huvudet.

  Men även om jag bara ville ha ett land med mina vita landsman, en kontakt med våra kungar, samhällsutveckling, uppgång och fall, geografi, vikingar, sagor och väsen så vore det helt ok.

  När jag var barn var fanns han vitskäggiga gubben på TV som berättade om sägner / övernaturliga väsen. Det var ju jättespännande och jag hade gärna hört allihopa. Jag tror ju inte på det men det är intressant.

  Islam är ju mindre accepterande till dylikt. Jag kan tänka mig att kulturrelativism och religiösa friskolor leder till att muslimska barn / barn till muslimer kanske inte alls får en likvärdig religionsundervisning som min. Vår grupp gjorde ett grupparbete om hinduism. Jag gillade grupparbeten men såhär i efterhand tänker jag att arbetsmetoden nog var dålig för det var ju vi som bestämde vad andra skulle lära sig så att säga (kanske fungerade? Eller så lyssnar man inte på andras grupparbeten?), men det borde ju vara läraren som är expert på att lära ut och som gör det bästa för att lära ut. Inte vi elever som får ge det ett försök ..

  Å andra sidan är ju grejen just det, det var 20 år sedan och jag minns ändå ganesha eller vad nu korrekt stavning är. Medan jag har sämre koll på resten. Pelare i Islam vet jag ju om. Men sen? =P. Å andra sidan finns det mycket i skolan man inte minns något om.

  Jag tycker USAs progressiva IT-visioner om utbildning är något vi i Sverige borde ta till oss.

  Text-TV har snackat om att vi behöver utbilda dubbelt så många lärare till 2019, förutsatt att alla ens blev lärare!

  Jag tycker inte vi skall anpassa samhället åt ett så extremt migrationsmottagande (välfärdsinvandare, att kalla det flyktingar är ju bara ett skämt) som vi har nu. Vi vill inte ha det och det är inte bra. Så ge fan i det. Anpassa mottagningsnivån till vad som fungerar. Och just nu fungerar det inte alls. Och jo, vi kan visst anpassa den och bestämmer visst hur många som skall komma. De kommer hit för att alla får PUT, man kan slänga passet och ingen vet vem och vad man är, det räcker med att historien är trovärdig, som påstått barn räcker det med att det inte är orimligt att man är ett barn, man blir försörjd av svenskarna och behöver inte ta något eget ansvar vare sig för sin egen eller anhörigs försörjning.

  Det är inte en slump att så många kommer till Sverige.

  Och vi kan lämna både EU och FNs deklaration av mänskliga rättigheter om det vore så.

  .. hur som helst. Tanken i USA var att man helt enkelt skulle spela in föreläsningar med de bästa föreläsarna och sedan visa det för eleverna. Så alla fick den bästa läraren. De i klassrummen skulle ju närmast bli assistenter / vaktmästare / hjälpredor. Det kräver inte så mycket kompetens och man får ändå bra lärare.

  Tänk att få lära sig biologi och fysisk av Richard Dawkins, Hawkins och kompani?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.