Mehmet Kaplan – ett islamistiskt troll i Sveriges regering?

mohamed omar

Mohamed Omar

I ett blogginlägg den 10 juni undrar skribenten Evin Baksi varför Mehmet Kaplan särbehandlas av journalister. Hon tar upp flera saker som gör Kaplan olämplig som minister. Listan över hans skumma aktiviteter är lång och sannolikt finns det ännu mer att gräva fram.

Mehmet Kaplan satt flera år i styrelsen för Charta 2008, en organisation som ogenerat försvarar jihadistiska terrorister. Dess samarbetsorganisation i Storbritannien, Cage UK, är inte bättre. Grundaren Asim Qureshi kallade monstret ”Jihadi John” – den engelske jihadisten som slaktade bakbundna människor med kniv – för ”en fin ung man”. Asim har också själv uppmanat till jihad mot väst.

Kaplan bjöd den antisemitiske konspirationsteoretikern Yvonne Ridley till Sveriges riksdag där hon höll tal på ett seminarium som arrangerades av Miljöpartiet. Och så vidare. När jag själv var islamistvänlig hade jag lite kontakt med Kaplan. Vi var inte vänner. Men han var en vän till en krets bekanta – ultrakonservativa, shariatrogna muslimer – och jag mötte honom ett antal gånger.

Jag blev en gång bjuden på fastebrytarmiddag under månaden ramadan i riksdagshuset. Tror att det var 2007. Kaplan var värd. Hela gänget från Stockholmsmoskén var där – Sveriges ”moderata” islamistelit. Det ropades ut till bön och vi bad i ett av riksdagens rum som gjordes om till tillfällig moské. Kaplan gick omkring och såg belåten ut. Bland gästerna fanns folk från Turkiets ambassad. Så har jag också mött honom i andra mer slutna, islamiska sammanhang.

Kaplan vägrar att svara på frågor om sina kontakter med islamister, skriver Evin. Det stämmer och den enda rimliga förklaringen till det är att han har något att dölja. Jag har själv på Twitter bett honom ta avstånd från Muslimska brödraskapet, men bara mötts av tystnad.

Ungdomsorganisationen Sveriges Unga Muslimer (SUM) har vissa kopplingar till Muslimska Brödraskapet och islamism generellt. Kaplan har varit ordförande. Den föregående ordföranden, Mustafa Al Sayid Issa, propagerar liksom sina bröder Fidaaldin och Yasir för ”revolution” i Syrien. En revolution som alla numera vet huvudsakligen drivs av islamister. Fidaaldin har drivit den stora Facebookgruppen ”The Syrian Revolution”. Han har också synts på idolbilder med Yusuf Al-Qaradawi, Brödraskapets andlige ledare som hyllar Hitler. Bröderna Al Sayid Issas far är en känd Brödraskaps-aktivist. Jag har sett en bild med honom på slagfältet i Syrien. Han bär uniform och viftar med Brödraskapets flagga. De korsade svärden. Muslimska brödraskapet i Syrien samarbetar med Al-Qaida.

Den nuvarande ordföranden i SUM Rashid Musa vägrar att ta avstånd från terrorgruppen Islamiska Staten (IS) samtidigt som han i andra sammanhang påstår att det är en moralisk skyldighet att ta avstånd från ”förtryck”. Han anser att så kallade ”Syrienresenärer” till stor del består av idealister som vill ”hjälpa till”. På Twitter har jag försökt få både honom och bröderna Al Sayid Issa att ta avstånd från Muslimska Brödraskapet. De vägrar.

Syrien är viktigt. Islamister uppfattar att det är där slaget står mellan tro och otro. Mehmet Kaplans sympatier för jihad i Syrien kom fram när han vid ett seminarium i Almedalen jämförde frivilliga i finska vinterkriget och svenska Syrien-jihadister. Han gör vad han och hans vänner alltid gör – förringar och relativiserar jihadistisk terrorism. Kaplan har kopplingar till den turkiska islamistorganisationen Milli Görüs som aktivt stödjer jihad i Syrien.

Våren 2010 satt Kaplan bokstavligen i samma båt som rabiata antisemitiska islamister. Det var då han seglade ut med Ship to Gaza. Palestina är en betydelsefull symbolfråga för världens islamister och engagemanget handlar mer om ideologi än omtanke om palestinierna. De uppfattar judarna, eller

”sionisterna” som de säger numera, som islams värsta fiender. Mig veterligen yttrade Kaplan inte ord till försvar för den kurdiska staden Kobane i Syrien när den var under belägring av jihadister – dessa i grunden hyggliga muslimska motsvarigheter till svenska Finlandsfrivilliga.

Mehmet Kaplans karriär är alltså kantad av skumma aktiviteter och samröre med islamister och terrorister. Det är svårt att få detta att gå ihop med hans roll som statsråd i en svensk regering. Han försöker hålla sig undan granskning. Men hur länge till? Han kan inte gömma sig för alltid. Någon gång kommer trollet ut i ljuset, och vare sig han lockas ut av någon trolljägare eller snubblar ut av egen klantighet, så spricker han.

Någon journalist kan väl bara ställa en enkel fråga: ”Säg mig Kaplan, vad tycker du är bäst – sharia eller svenska lagar?” Med mina kunskaper om islamism skulle jag kunna hjälpa en journalist att formulera frågor och eventuella följdfrågor. Han skulle inte kunna slingra sig.

Men medan Kaplan och andra ledare inom Sveriges ”moderata” islamistelit är behärskade och strategiska har de fans omkring sig både i verkligheten och i sociala medier som är betydligt mindre försiktiga och öppet hyllar sharia och jihad och sprider antisemitiska konspirationsteorier. De riskerar inte att förlora någon ministerpost. Vi kan inte förvänta oss att trolljägaren Robert Aschberg ska gå in och rota i dessa islamistkloaker. Han verkar ju bara vara intresserad av troll som heter Kalle och Annika och inte Khadija och Ahmed.

Den förtegne ministern har dock redan lämnat åtskilliga spår efter sig som sammantaget ger en bild av vad han är för en slags figur. De av oss som har ögonen öppna ser svansen sticka ut.