Mehmet Kaplan – ett islamistiskt troll i Sveriges regering?

mohamed omar

Mohamed Omar

I ett blogginlägg den 10 juni undrar skribenten Evin Baksi varför Mehmet Kaplan särbehandlas av journalister. Hon tar upp flera saker som gör Kaplan olämplig som minister. Listan över hans skumma aktiviteter är lång och sannolikt finns det ännu mer att gräva fram.

Mehmet Kaplan satt flera år i styrelsen för Charta 2008, en organisation som ogenerat försvarar jihadistiska terrorister. Dess samarbetsorganisation i Storbritannien, Cage UK, är inte bättre. Grundaren Asim Qureshi kallade monstret ”Jihadi John” – den engelske jihadisten som slaktade bakbundna människor med kniv – för ”en fin ung man”. Asim har också själv uppmanat till jihad mot väst.

Kaplan bjöd den antisemitiske konspirationsteoretikern Yvonne Ridley till Sveriges riksdag där hon höll tal på ett seminarium som arrangerades av Miljöpartiet. Och så vidare. När jag själv var islamistvänlig hade jag lite kontakt med Kaplan. Vi var inte vänner. Men han var en vän till en krets bekanta – ultrakonservativa, shariatrogna muslimer – och jag mötte honom ett antal gånger.

Jag blev en gång bjuden på fastebrytarmiddag under månaden ramadan i riksdagshuset. Tror att det var 2007. Kaplan var värd. Hela gänget från Stockholmsmoskén var där – Sveriges ”moderata” islamistelit. Det ropades ut till bön och vi bad i ett av riksdagens rum som gjordes om till tillfällig moské. Kaplan gick omkring och såg belåten ut. Bland gästerna fanns folk från Turkiets ambassad. Så har jag också mött honom i andra mer slutna, islamiska sammanhang.

Kaplan vägrar att svara på frågor om sina kontakter med islamister, skriver Evin. Det stämmer och den enda rimliga förklaringen till det är att han har något att dölja. Jag har själv på Twitter bett honom ta avstånd från Muslimska brödraskapet, men bara mötts av tystnad.

Ungdomsorganisationen Sveriges Unga Muslimer (SUM) har vissa kopplingar till Muslimska Brödraskapet och islamism generellt. Kaplan har varit ordförande. Den föregående ordföranden, Mustafa Al Sayid Issa, propagerar liksom sina bröder Fidaaldin och Yasir för ”revolution” i Syrien. En revolution som alla numera vet huvudsakligen drivs av islamister. Fidaaldin har drivit den stora Facebookgruppen ”The Syrian Revolution”. Han har också synts på idolbilder med Yusuf Al-Qaradawi, Brödraskapets andlige ledare som hyllar Hitler. Bröderna Al Sayid Issas far är en känd Brödraskaps-aktivist. Jag har sett en bild med honom på slagfältet i Syrien. Han bär uniform och viftar med Brödraskapets flagga. De korsade svärden. Muslimska brödraskapet i Syrien samarbetar med Al-Qaida.

Den nuvarande ordföranden i SUM Rashid Musa vägrar att ta avstånd från terrorgruppen Islamiska Staten (IS) samtidigt som han i andra sammanhang påstår att det är en moralisk skyldighet att ta avstånd från ”förtryck”. Han anser att så kallade ”Syrienresenärer” till stor del består av idealister som vill ”hjälpa till”. På Twitter har jag försökt få både honom och bröderna Al Sayid Issa att ta avstånd från Muslimska Brödraskapet. De vägrar.

Syrien är viktigt. Islamister uppfattar att det är där slaget står mellan tro och otro. Mehmet Kaplans sympatier för jihad i Syrien kom fram när han vid ett seminarium i Almedalen jämförde frivilliga i finska vinterkriget och svenska Syrien-jihadister. Han gör vad han och hans vänner alltid gör – förringar och relativiserar jihadistisk terrorism. Kaplan har kopplingar till den turkiska islamistorganisationen Milli Görüs som aktivt stödjer jihad i Syrien.

Våren 2010 satt Kaplan bokstavligen i samma båt som rabiata antisemitiska islamister. Det var då han seglade ut med Ship to Gaza. Palestina är en betydelsefull symbolfråga för världens islamister och engagemanget handlar mer om ideologi än omtanke om palestinierna. De uppfattar judarna, eller

”sionisterna” som de säger numera, som islams värsta fiender. Mig veterligen yttrade Kaplan inte ord till försvar för den kurdiska staden Kobane i Syrien när den var under belägring av jihadister – dessa i grunden hyggliga muslimska motsvarigheter till svenska Finlandsfrivilliga.

Mehmet Kaplans karriär är alltså kantad av skumma aktiviteter och samröre med islamister och terrorister. Det är svårt att få detta att gå ihop med hans roll som statsråd i en svensk regering. Han försöker hålla sig undan granskning. Men hur länge till? Han kan inte gömma sig för alltid. Någon gång kommer trollet ut i ljuset, och vare sig han lockas ut av någon trolljägare eller snubblar ut av egen klantighet, så spricker han.

Någon journalist kan väl bara ställa en enkel fråga: ”Säg mig Kaplan, vad tycker du är bäst – sharia eller svenska lagar?” Med mina kunskaper om islamism skulle jag kunna hjälpa en journalist att formulera frågor och eventuella följdfrågor. Han skulle inte kunna slingra sig.

Men medan Kaplan och andra ledare inom Sveriges ”moderata” islamistelit är behärskade och strategiska har de fans omkring sig både i verkligheten och i sociala medier som är betydligt mindre försiktiga och öppet hyllar sharia och jihad och sprider antisemitiska konspirationsteorier. De riskerar inte att förlora någon ministerpost. Vi kan inte förvänta oss att trolljägaren Robert Aschberg ska gå in och rota i dessa islamistkloaker. Han verkar ju bara vara intresserad av troll som heter Kalle och Annika och inte Khadija och Ahmed.

Den förtegne ministern har dock redan lämnat åtskilliga spår efter sig som sammantaget ger en bild av vad han är för en slags figur. De av oss som har ögonen öppna ser svansen sticka ut.

48 reaktioner på ”Mehmet Kaplan – ett islamistiskt troll i Sveriges regering?

 1. Carl skriver:

  Bra skrivet Omar. Jag reagerade också på att Kaplan jämställde islamistiska terrorister med svenska Finlandsfrivilliga.
  Muslimska brödraskapets och islamisters infiltration av det svenska samhället behöver avslöjas och motverkas.

  Om det finns konspirationer? Jag tror det. Även bibeln beskriver en världsvid sammansvärjning i Psaltarpsalm 2. Denna psalm inspirerade en svensk pastor, Kjell Sjöberg, att skriva en bok där han varnade för hemliga sällskap.

  USA:s allierade Saudiarabien och Turkiet stöder IS. USA skulle enkelt kunna radera IS som man gjorde med Iraks armé. Men så har inte skett, mer än lite bombningar här och var mot IS. Tyder på att IS kan ses som en av USA kontrollerad brandhärd, som nu strider i Syrien.

  Gillad av 5 personer

   • JAN BENGTSSON skriver:

    ”Brödraskapsrörelsen i Sverige”,
    fd Broderskapsrörelsen,
    heter numera Socialdemokrater för Tro o Solidaritet,
    HEN sålt sin själ till D******N själv,
    i utbyte mot behövliga röster!!!

    Han VAR/(är?) sosse i grunden, men stoppades av en annan Kurd,
    som var inkvoterad för röstmaximerings skull,
    från att bli nominerad till RD,
    HEN ger ”bara” ett litet köttben till varje väljargrupp,
    oavsett duglighet…

    Därför bytte han parti till MP,
    en sann opportunist mao,
    precis som kommunisyten Ylva J…

    Lövet vågar inte AVSÄTTA HONOM,
    trots ALLAh skumma tricks bakom ryggen,
    då Mussarnas röster inte kan undvaras,
    för att behålla MAKTEN…

    Dessutom den snabbast växande väljargruppen med potential…

    ASBERG vågar inte stöta sig med våldsvänstern…

    Därför tiger ”Trolljägaren”,
    trots ett så fett byte i sikte!

    Normalt skulle han sparkas ut direkt!!!

    Varför frågar ingen journalist honom om Kvinnans ställning/värde i Islam?
    DÅ hade han spruckit direkt!!!

    Jämställdhet finns väl inte på AGENDAN direkt…

    Gillad av 2 personer

   • Norse1 skriver:

    Efter att jag beskrivit vad dom händer i Sverige för vänner utomlands så är ofta kommentaren att det måste finnas islamister i både regering och i de byråer som beviljar ekonomiskt stöd till organisationerna med islamistisk profil. Jag nämner ofta Mejmet som ett exempel på konflikt of interest.

    Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   IS är nästan som en nyttig idiot,
   som samverkar med USA:s grundläggande intresse!

   Att avsätta Rysslandsvänlige Assad…

   Några knäckta ägg krävs alltid,
   för att laga en omelett!

   Vad som sen händer, när anden släppts ur flaskan,
   kan man inte alltid förutse!

   Gillad av 1 person

 2. Tritonen skriver:

  Tack MO, du är guld värd när det gäller att exponera Kaplan och hans gelikar. Personligen fick jag som förtroendevald miljöpartist en tankeställare när jag på en nätsajt i somras fick se och höra Kaplan avsluta en demonstration med apellen: ”Vi ska befria Jerusalem!” Förbryllad tog jag kontakt med MP:s partisekreterare med frågan:”Vem ska befria Jerusalem, muslimerna eller mijöpartisterna?” Svaret jag fick, var bannor för att jag hade varit inne på en icke-PK sajt.
  Detta plus Romsons sommartal bidrog starkt till att jag lämnade partiet. (PS googla Mehmet Kaplan Vi ska befria Jerusalem, om ni själva vill se)

  Gillad av 6 personer

 3. Erik skriver:

  Varför väljer Kaplan och även andra muslimer att bosätta sig hos oss otrogna hundar och strukturella rasister? Det måste väl finnas mängder av ställen här i världen där man inte direkt ställs inför en sådan uppförsbacke.

  Gillad av 4 personer

  • Anders Senior skriver:

   Arbetar man aktivt som politiker arbetar man väl även för att förändra samhället i den riktning man vill ha det? Det kan även göras under falsk flagg, väldigt vanligt i den demokrati vi har i Sverige, man går till val med en agenda som låter bra för väljaren, för att sedan efter valet arbeta för att införliva den andra, för väljarna dolda agendan. Vänsterns etablerade arbetsmetod sedan urminnes tider, nu även högerns i och med DÖ…

   Gillad av 4 personer

  • Ådärkomdenja skriver:

   Turkiska imamer, verksamma i länder utanför Turkiet, är de facto turkiska statstjänstemän, ingår i ett särskilt avdelat departement, dit dom har rapporteringsskyldighet. Gäller sannolikt även Kaplan, som kan direktrapportera från svenska regeringssammanträden, till hans högste turknationalist, som heter Erdogan, president och diktator i det numera totalitära Turkiet.

   Sverige, delkalifatet, under turkisk utveckling mot det islamska övertagandet

   Gillad av 1 person

 4. jonatanlinde skriver:

  Intressant! Mehmet Kaplan säger sig ta avstånd ifrån IS-metoder men har inte tagit avstånd från upprättandet av en islamsk stat på andra länders mark. Står även en del på http://www.uvells.se om Kaplans förehavanden i Turkiet dvs ingen vet egentligen vad han gjorde där i egenskap av bostadsminister. Han har också drivit frågan att Sverige inte ska erkänna folkmorden i Turiket 1915. Det ligger antagligen inte i hans intresse. Asim Qureshi har vägrat ta avsänd ifrån stening av lösaktiga kvinnor

  Gillad av 3 personer

 5. Per Bengtsson skriver:

  Om vi hade haft hederliga journalister som velat ge en ärlig och sann bild av Sverige hade de ställt frågan om hur politiker och offentliga personer ställer sig till imförande av Sharia-lag.
  Man kan diskutera hur länge som helst om vem som är ”moderat” muslim (eller vad detta egentligen innebär), så det är rätt meningslöst.
  Att ta reda på vem som är för eller emot Sharia är däremot enkelt – det är en rak och enkel fråga med bara två svarsalternativ.
  Att journalister aldrig ställer den beror antagligen på att de är medvetna om att de skulle få ett jakande svar hos många inflytelserika personer i Sverige, och allmänheten skulle chockas av hur stor islamismens utbredning är.

  (Det skulle vara intressant också att höra hur sådana som Veronica Palm och Mattias Gardell ställer sig till att införa delar av Sharia som rättssystem i Sverige.)

  Gillad av 3 personer

 6. Kjell Wiklund skriver:

  Tack för klargörande fakta.! Läsningen skrämmer mig på många sätt…och förtegenhet avskyr jag. Som väljare, vi väljare, vanliga, vill jag veta vad som pågår fullt ut…att då dölja, förfärligt, sorgligt. Inte undra på att det uppstår motsättningar, frustration, förargelsefickor och totala missförstånd som bara föder aggressioner av alla de former….Fortsätt att analysera, skriva i ämnet, för den goda tillvarons fortbestånd, för utveckling, whatever,….jag ber, bäste Mohamed Oma.r

  Gillad av 2 personer

 7. Hussein omeirat skriver:

  Du kan kanske börja förklara , om hur brödrarskapet lyckas vinna folkvalda demokratiska val i arab världen gång på gång. För att sedan utestängas från omvärlden och ersättas med människo ätande diktaturer. Eller stämmer inte detta ( mr. Demokrati…???

  Gilla

  • B skriver:

   Ja Hussein , det där är lite märkligt. Fast gång på gång vet jag ju inte. Hursomhelst så HAR det ju hänt. Detta trots att MB är tokislamister. Det torde ju då betyda att en majoritet av befolkningen i dessa länder också utgörs av just tokislamister. Känns lite märkligt när hela världen står upp och säger att det bara är en bråkdel… en liten liten klick, som är extrema. Att dom utestängs från omvärlden är dock inget konstigt. Vem fan vill samarbeta med religiösa fanatiker som tror på sagofigurer? Skulle vara MP och vänstern då. Och en och annan moderat och troende sosse. När jag tänker efter så verkar hela det politiska etablissemanget och mediakåren inte ha något emot islamister. Något märkligt kan man tycka.

   Gillad av 3 personer

  • Erik skriver:

   Att islamister vinner val är inte så konstigt då de i allmänhet konkurrerar med mer eller mindre diktatoriska regimer och befolkningen i genomsnitt är starkt religiös.

   De diktatoriska regimerna försöker hålla sig kvar genom att kuva de konflikter som genomsyrar varje MENA-land och hanteringen av medborgarna blir då tämligen hårdhänt.

   Då kommer Brödraskapet och erbjuder guld och gröna skogar (dessutom med legitimation från Allah vilken aldrig kan ifrågasättas!) och varför skulle då inte en diktaturtrött befolkning ge dem en chans? Folket är i genomsnitt gravt religiöst och deras bildning och IQ imponerar inte, således lätta offer för vem som helst som erbjuder en bättre vardag.

   Att medborgarna går från en form av diktatur till en annan begriper de inte förrän de upplever resultatet.

   Gillad av 1 person

 8. Per L. skriver:

  Anledningen till att journalister inte ställer obekväma frågor till Kaplan eller andra islamister är nog ganska enkel.
  Dom vill inte hamna där Lars Vilks befinner sig.
  M.a.o. islams skrämseltaktik fungerar alldeles utmärkt.

  Gillad av 2 personer

 9. George Betel skriver:

  I praktiken säger muslimer att ingen har rätt att kritisera deras Koran eller deras profet Muhammed. Om någon inte respekterar dem på så sätt som det önskas av dem reagerar de med våld mot deras kritiker. Det känns att muslimers taktik fungerar.

  Gillad av 2 personer

 10. Jim skriver:

  Tack MO för en ny läsvärd krönika. Millî Görüş (MG) är intressanta utifrån att organisationen, enligt en Wikipediasida, anges som den största islamistiska organisationen i väst och att direkta kopplingar mellan Kaplan-MG får anses som otydliga/ej belysta. Det är även föga överraskande att MG stödjer terrorism och krig i Syrien, som du själv nämner. Både MB och MG förefaller närstående och de kan nog antas ha likartad struktur och strategi i väst. Som en von Clausewitz-inspirerad nordamerikansk MB-ledare sa omedveten om att FBI spelade in: ”politics is a completion of war”.

  ps) Bostadsminister Kaplan tar till orda på islamistmöte (ett MG-möte?), se slutet:

  Gillad av 1 person

 11. Anders Senior skriver:

  Mycket bra skrivet om Kaplan, men jag kan inte låta bli att raljera lite; snart sagt hela regeringen torde väl i dagsläget bestå av troll……

  Gillad av 2 personer

 12. lensof skriver:

  Troll lär spricka när de kommer ut i ljuset, allt enligt traditionen. Då tänkte man knappast på islamistiska troll för de var nog ganska okända men nog gäller denna sanning även dem. De tål varken granskning eller ljus därför hotar de alla som söker sanning och ifrågasättanden. Därför är ditt arbete och dina texter väldigt värdefulla inte minst för oss som är mindre insatta. Vi har aningar och ser att mycket av propagandan inte stämmer men kan inte sätta fingret på bristerna. Det kan du. Du är viktigt.

  Gilla

 13. Emre skriver:

  Evin baksi är inte ren hon själv..hela hennes släkt är u sympatisörer av Pkk som är en terrorist organisation. .Svenska medier är ju som bekant vänsterpartister. Innan baksi uttalar sig om någon annan ska hon först och främst tala om för svenska folket varför dom samlar pengar til Pkk ..

  Gilla

 14. Svea skriver:

  Vad är detta? Staten och religionen är åtskild ifrån varandra och så ska det hållas religiösa ceremonier i riksdagshuset och den som håller den är troende själv med ett skumt och dold agenda. Skamligt för svenska folket! Blanda inte ihop religion och stat och bjud inte i religionen i riksdagshuset!

  Gillad av 1 person

 15. nilsdacke skriver:

  I ditt högst relevanta inlägg skriver du att Rashid Musa vid något tillfälle sagt: ”att det är en moralisk skyldighet att ta avstånd från ”förtryck”. Den intressanta frågeställningen inställer sig då om vilken definition av ”förtryck” som avses, den västerländska eller islams.
  De flesta här torde vara väl förtrogna med betydelsen i den västerländska kontexten, men jag har anledning tro att betydligt färre känner till vad det innebär i en islamisk kontext. Sunna (traditionen efter Muhammed) ger besked: ”623 (november) Muslimer under Abdallah ibn Jahsh kapar en karavan under ”den heliga månaden”. Detta brott mot ett tabu rättfärdigades sedan av Muhammed med att ”uppenbara” versen 2:217. Där används ordet jihad entydigt i betydelsen fysisk strid för trons sak. Här används också ordet ”förtryck” i en innovativ och ny betydelse nämligen att inte vilja anamma islam.”
  Av de ”heliga texterna” framgår alltså att ordet ”förtryck” i en islamisk kontext har en helt annan betydelse än den gängse. Förtryck betyder helt enkelt varje form av att motsätta sig eller att vägra underkasta sig islam och dess förtryckande påbud.

  Gillad av 4 personer

 16. Rebaz skriver:

  Han aldrig har talat om kurdernas egen stat och Turkiets trycket mot kurder. Han har inte rösta om Armenierna s folkmord i riksdag trots mp har röstat. Han målar bara palestinska frågan som en religiös fråga, Han är farlig. Det borde inte palestinierna låta honom att agera på så sätt.

  Gilla

 17. Shirin skriver:

  Tack för en intressant artikel. Begriper ej hur Kaplan kan sitta kvar i MP utan att på allvar bli ifrågasatt.

  Vet ej om du läser dessa kommentarer Omar, men idag skriver Eli Göndör en artikel i Aftonbladet (http://www.aftonbladet.se/debatt/article21702990.ab) som jag skulle uppskatta om du kunde kommentera, här eller ännu hellre i Aftonbladet. Göndör skriver om Umm Aymans föreläsning och förmedlar en bild som skiljer sig från den du målade upp i en artikel för inte så länge sedan. Vore oerhört intressant med en diskussion kring denna föreläsning.

  Gilla

  • abkroth skriver:

   Lasse: Mavi Marmara hyste förvisso rabiata antisemiter. Det finns många prov på vad som skanderades under Ship to Gazas ledning. Rabiata antisemiter, bl.a. en fd minister i Malaysia, miljonär, som sponsrade är rabiat judehatare. Inga fredliga personer skulle gå med i ett sånt sällskap. Flera svenska deltagare ser gott på terrorister och jihadister, ordnar träffar med Hamas, bjuder in antisemiter och hamasministrar till Sverige. Under förhållandet att båten uttryckligen var på väg att försöka bryta en laglig blockad – laglig pga Hamas’ krigföring mot civila oskyldiga i Israel – var bordningen laglig även på internationellt vatten. De verkar ha trott på aktivisterna att det var ett fredligt projekt. Israelisk militär möttes dessvärre av dödligt våld. Helt bevisat. Invektivet du börjar med visar bara mer av din ignorans.

   Gillad av 2 personer

 18. Nikodemus skriver:

  Reblogga detta på Nikodemus Ungh och kommenterade:
  Mycket bra skrivet om Kaplans samröre med Muslimska Brödraskapet, vars medlemmar i olika länder rättfärdigar och utför övergrepp på olika minoriteter. Som exempel kan nämnas mordbränder mot den kristna ursprungsbefolkningen i Egypten.

  Gilla

 19. phnordin skriver:

  Detta är chockerande informationer. En minister som ordnar religiösa möten i Riksdagshuset och som umgås med religiösa extremister. Dessutom har löpande kontakter med utländska extremistorganisationer. Andra statsråd har avgått för mindre. Skall Sveriges Regering acceptera detta! Vänligen agera snabbt.

  Gilla

 20. Per Arve skriver:

  Önskar lite mer kritisk sans hos er som oreserverat hyllar artikeln. Några av punkterna är ganska vaga. T.ex vad någon senare ordförande för Sveriges Unga Muslimer gör eller tycker visar inte att Kaplan tycker samma sak. Jämför med hur olika ledare för de svenska partierna kan tycka jämfört med sina föregångare.

  Att visa att riksdagshuset och det svenska samhället är öppet för muslimer genom att ge plats för bön är knappast mer upprörande än att troende kristna, till exempel broderskaprörelsen huserar där. Det skulle förvåna mig om det inte förekommit kristen bön i riksdagshuset.

  Vad artikeln visar är att det finns frågetecken kring vad Kaplan står för, eller om han ”bara” är blind för islams problem. För den delen kan det vara så att han umgås med både kreti och pleti för att skapa kommunikation och förståelse. Detta kan naturligtvis vara att leka med elden, men vi skall göra skillnad på dåligt omdöme och dåliga åsikter.

  Mina åsikt är dock att religion och demokrati har svårt att samsas. Religion handlar om hur vi skall leva tillsammans och har därmed ett politiskt innehåll. Samtidigt är religioner auktoritära och hindrar öppen debatt eftersom det finns en sanning som inte kan ifrågasättas. Därför har den kristna religionen trängts tillbaka i många västerländska demokratier. Självklart blir då islam ett problem i våra samhällen eftersom islam inte har genomgått denna anpassning. Jag tror inte att de flesta som kommit hit vill tillämpa islam på ett sätt som innebär ett problem i detta avseende, men uppenbart finns det de som inte vill anpassa sig utan tillämpa islam på ett bokstavstroende sätt. Dessa får stöd från muslimska länder där många politiska och religösa ledare oroas av en anpassning till demokrati.

  Till sist, Mohammed, din sista mening är direkt dum. Att ana något är inte det samma som att se något. Att inte göra skillnad mellan att ”ana” och att ”se” är en tydlig brist.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.