Löfven riskerar att fastna i vänsterburen

Widar_bild_casual

Widar Andersson

SCB:s partisympatiundersökning som kom nyligen innehåller många guldkorn. Det mest dramatiska är redovisningen av säkerställda nettoflöden mellan partierna. Att Vänsterpartiet har ”fått tillbaka” många väljare som röstade på Gudrun Schyman i riksdagsvalet förvånar nog ingen. Däremot kanske det överraskar att V har förlorat ett mätbart antal väljare till SD? Utan att partiet vunnit över någonting från S. Vänsterpartiet är närmast helt isolerat ute på sin ytterkant. Inget annat parti i riksdagen är ens i närheten av att ha en så sluten profil som Vänsterpartiet. Det är i mina ögon absurt att ett sådant parti ska ha ett stort inflytande på regeringspolitiken i ett land som Sverige.

SCB var tidigare ett slags institution i opinionsbranschen. De var kort sagt störst och bäst. Det gäller inte nuförtiden. Konkurrensen har hårdnat vad gäller storlek på undersökningarna. Framförallt är uppstickarna betydligt snabbare än SCB som endast ger ut två undersökningar om året. Radions Ekoredaktion gör med hjälp av Novus sammanställningen ”Svensk väljaropinion” där ett stort antal färska opinionsundersökningar vägs samman. Dagens Samhälles ”Polls of Polls” bygger på 8 mätningar med inalles nästan 20 000 intervjuer; varav 75 procent på telefon.

På partisympatinivå finns två tydliga skillnader mellan SCB och Svensk väljaropinion/Dagens Samhälle.

1. Socialdemokraterna ligger på valresultatet hos SCB men tappar ungefär fyra procentenheter hos de båda andra.

2. Sverigedemokraterna ökar till 14 procent hos SCB medan ökningen hos Dagens Samhälle (16) och Svensk Väljaropinion (15,7) är betydligt större.

Vad dessa markanta skillnader beror på överlåter jag med varm hand åt opinionsexperterna att diskutera.

Vad Socialdemokraterna däremot främst bör diskutera är att partiet jämfört med riksdagsvalet förlorar väljare till Moderaterna (1,1 procent) och till Sverigedemokraterna (0,8 procent). Dessa förluster kan enbart matchas mot marginella vinster från Miljöpartiet (0,4) och ”övriga partier” (0,3 procent).

Stefan Löfven får se upp. Alliansens försök att låsa fast S i vänsterburen kan vara på väg att lyckas.

Krönikan har tidigare varit publicerad i Folkbladet.