Befria Palestina från Hamas!

mohamed omar

Mohamed Omar

Den islamistiska terrorgruppen Hamas har i ny rapport från Amnesty International gjort sig skyldig till krigsbrott. Under kriget i Gazaremsan sommaren 2014 avrättade man minst 23 personer utan rättegång. Enligt rapporten genomförde Hamas en terrorkampanj av kidnappningar, tortyr och mord mot den egna befolkningen. Sex avrättningar skedde vid en moské inför en folkmassa. Jag tycker det påminner om Islamiska Staten i Irak och Syrien.

En gång i tiden hade jag blundat för den här rapporten. Jag hade låtsas som om den inte existerade och istället talat om något dåligt som Israel hade gjort. Jag var antisionist och stödde Hamas. I januari 2009 skrev jag på Expressens kultursida att den dåvarande krisen i Gaza hade gjort mig ”radikal”.

Liksom Palestinaaktivisten Andreas Malm stod jag snart på Sergels torg och skrek ”Allahu akbar!” och hyllade ”motståndet”. På debattsajten Newsmill skrev Malm att vi bör stödja Iran och Hamas i kampen mot Israel. Det gjorde jag. Det låg något hysteriskt i luften januari 2009. Adrenalinstinna demonstrationer och flaggbränningar till ropet av ”Allahu akbar!”, trotskister, syndikalister och stalinister som tågade ihop med ultrakonservativa salafiter och kadrer från det fascistiska Muslimska Brödraskapet.

En massdemonstration i Stockholm som tågade till Israels ambassad samlade mellan åtta och tolv tusen människor under parollerna ”Stoppa massakern”, ”Bryt blockaden” och ”Stöd det palestinska folkets frihetskamp”. Den svenskpalestinska poeten Rawia Morra myntade uttrycket ”Gazakammaren”. Det pågick ett folkmord, en ny Förintelse rentav, och Andreas Malm höll tal och varnade för att det ”imperialistiska system som står bakom Israel finns överallt”.

Det kändes som en slags islamistiskt 68, med Palestina istället för Vietnam, och Hamas istället för FNL. Jag inte bara hakade på, jag blev något av en ledare. Min grupp var väldigt liten, men ändå. Vi var minst lika radikala, kanske mer, som mina föräldrars generation när revolutionära Uppsalastudenter hade hängt en USA-docka i ett träd i Slottsbacken. De hade sin Mao, vi vår Ahmadinejad.

En framträdande 68-profil i Uppsala var författaren och upptågsmakaren Torbjörn Säfve, som sedan konverterade till islam började kalla sig Ali Touba. I sin memoarbok från 1993, Jag har valt att dyrka kvinnorna, skriver han att ”68 var en festlig tid. Jag var ju Uppsalas (och förmodligen Skandinaviens) enda anarkostalinist.” På demonstrationståget den 1 maj det året ”var det givetvis jag som bar Stalins bild. (Eftersom ingen kommunist vågade.)”

Säfve ville förena islam med sin ”anarkostalinism”; som symboler för denna förening valde han ”hammaren och månskäran”. Och det var väl delvis vad jag och min grupp gjorde. Vi hade den tredjevärldenromantiska, antiimperialistiska radikalismen, eller tiermondismen som den också kallas – och så hade vi islamismen. Den norske författaren Karl Ove Knausgård gick nyligen i en stor artikel i Dagens Nyheter till angrepp mot Sverige – ”cyklopernas land”. Ja, jag var en sådan cyklop. Jag var enögd och såg bara Palestinakonflikten ur ett perspektiv.

Vi talade bara om vad som var dåligt med Israel och var helt okritiska mot Hamas och det så kallade ”motståndet”. Vi anklagade Israel för att vara rasistisk mot araber utan att nämna ett ord om den pandemiska antisemitismen i arabvärlden, som vi dessutom bidrog till att underblåsa och sprida genom att liksom Omar Mustafa på Islamiska förbundet erbjuda antisemitiska konspirationsteoretiker en plattform.

Vi beskyllde sionister för att göra skillnad på judar och icke-judar och behandla icke-judar som lägre stående samtidigt som våra vänner islamisterna betraktade sig själva som en grupp utvald av Gud och stod för en ideologi som diskriminerade icke-muslimer. Vi anklagade Israel för att kränka mänskliga rättigheter – utan att säga ett ord om Hamas’ övergrepp – och om hur sharialagar i islams namn förtrycker muslimer över stora delar av världen.

Vi anklagade den israelska staten för att vara islamofobisk och ”sionister” i allmänhet för att samarbeta med islamofoba högerpopulister i väst. Detta samtidigt som vi själva alltså samarbetade med personer som gav uttryck för ett fruktansvärt förakt för judendomen. Apropå islamofobi, varför talar vi aldrig om muslimernas hat och förföljelse av andra muslimer? I januari 2012 rapporterade till exempel tidningen Haaretz om hur Hamasfolk brutalt misshandlade palestinska shiamuslimer med påkar. Den ”frihet” som Hamas lovar ska komma när man väl utplånat Israel innefattar med andra ord inte religionsfrihet – inte ens för muslimer.

Våra islamistiska vänner ville bojkotta Israel – men också Danmark – på grund av att det i sharia är förbjudet att avbilda Muhammed – fast danskarna inte är muslimer och inte tror på sharia. Vi anklagade Israel för att vara imperialistiskt samtidigt som vi inte hade något emot Hamas och andra islamiströrelsers drömmar om ett panislamistiskt imperium, som enligt vissa dessutom ska expandera genom erövringskrig.

På vilket sätt skulle Hamas befria Palestina? Är ett Hamasstyrt Palestina fritt? En av vännerna som fanns med i utkanten av vår antisionistiska grupp reste till Israel för att hälsa på släktingar. När han kom tillbaka förväntade sig alla att han skulle berätta hur hemskt det var. Men han var märkligt tystlåten. Sedan, i förtroende, berättade han för mig att araberna i Israel trivdes ganska bra. I korthet: syntax error.

I januari 2009 sade jag Befria Palestina med Hamas! Idag säger jag Befria Palestina från Hamas!

8 reaktioner på ”Befria Palestina från Hamas!

 1. Conrad Lauritsen skriver:

  Jag valde att inte bli vänstersympatisör i slutet av 60-talet, trotts att jag läste sociologi eller kanske just därför. I någon kurs ingick ”Häften för kritiska studier”. Vi skulle examineras under ett seminarium på detta tema. Jag råkade kritisera de kritiska studierna som jag upplevde som tokerier. Nej, det skulle jag inte ha gjort. Jag blev sen mobbad för att jag inte anslutit mig till den kritiska vänstern. För att smälta in i miljön anlade jag senare ett fult skägg och mustasch.

  Ett annat exempel. Jag hade flyttat in i en studentlägenhet men TV-rum, tvättstuga mm hade inte blivit klara. Jag satt med i ett förtroenderåd och fick uppdraget att påpeka detta för fastighetsägaren. VD frågade vilka olägenheter vi hade och vad det kostade att tex tvätta externt mm. Jag satte samman en kalkyl och utan vidare sänktes hyran med dessa belopp tills dess att allt fanns på plats. Parallellt skandera vänstern ”hyresstrejk”.

  När jag läste Kulturgeografi skulle man välja en student till institutionsstyrelsen. Det fanns en vänster och en höger. Jag gick till val på mitt förnuft. Jag ville inte ha ett politiskt filter för mina ställningstaganden. Jag vill minnas att både studenter och styrelse var nöjda med vad jag åstadkom.

  1968 blev jag tillfrågad om att bli politiker. Då hade jag redan accepterat ett erbjudande om att bli sexmästare på Västgöta Nation (Göteborg). Ja sa, sexmästare kan jag bara bli en gång i livet, politiker kan jag bli när som helst under hela mitt liv (jag har ännu inte blivit politiker!)

  Gilla

 2. Brith Aspenlind skriver:

  När man startar historieskrivningen vid 1947- 48 blir det så här fel och enögt. Om man går tillbaka till ottomanernas styre 400 år och Turkiets anslutning till Tyskland med förlust i WW1 blir det annorlunda. Turkarna förlorade sitt välde. Det kom inte något palestinskt styre. Det har aldrig existerat någon palestinsk stat, där man nu vill kalla det så.
  Jordanien bildades för att arabernas skulle få ett eget land.
  I ett demokratiskt land – som Sverige – hyllar man det rättsvidriga och förtryckande Hamas, som inte ens erkänner Israel.
  All heder åt Mohamed Omar som kan erkänna sina fel!
  Landet Israel är ungt och inte perfekt. I Israel bor 1,7 miljoner araber och de har tillgång till sjukvård, skolor, universitet, bostäder, har tre anti-israeliska politiska partier i Knesset och rätt att yttra sina åsikter och att informera samt att utöva sin religion. Inte minst Abbas talar om ett ”judefritt” Palestina. Hamas förtrycker de egna.
  Tala om cyklopseende!.

  Gilla

 3. Tritonen skriver:

  Upplyftande att läsa om någon som vågar ifrågasätta sig själv och sina tidigare preferenser. Modigt också med tanke på den religiösa tankepolisen. Själv vågar jag bara bekänna (under signatur) att jag har varit förtroendevald miljöpartist men har lämnat partiet som reaktion på de nuvarande språkrörens
  naivitet. Heder åt Mohamed Omar!

  Gilla

 4. Sixten Johansson skriver:

  Som ung student kring 1970 hade jag förstås hjärtat till vänster, inte minst för att de behålösaste verkade finnas på den sidan. Men jag kunde aldrig förstå hur så många av mina jämnåriga blundade för fakta och nöjde sig med slagorden. Min egen syn på USA, Nato, Sovjet, östblocket, Kina, Palestina, Israel har alltid varit kluven, vågskålarna har vägt över ömsom mer åt ena hållet, ömsom åt det andra. Den dag min våg rostar fast, den dagen ser jag mig som levande död. Enda hållbara ideologin är sanningssökandet och det ständiga vägandet. Jag har stor aktning för var och en som visar en ärlig vilja att väga med rättvisa mått och är beredd att revidera sin världsbild och viktning.

  Gilla

 5. Veikko Olofsson skriver:

  Det var på tiden att få detta bekräftat och publicerat. Regeringen borde reagera på detta och ställa krav på staten Palestina.

  Gilla

 6. Jonas skriver:

  Rätta mig om jag har fel, men är inte Hamas demokratiskt invalda samt har en väldigt stor mängd platser i parlamentet? Kanske till och med störst i Palestina? Hursomhelst är det hemskt om dem verkligen är folkvalda!

  Gilla

 7. Världsmedborgare med rötter i Sverige sedan minst 600 år tillbaka skriver:

  Ytterligare artiklar av en Mohammed Omar med förvirrade undertoner, där han slår in öppna dörrar (jag passar på att kommentera båda Omars senaste inlägg i samma kommentar). Att Hamas inte kan ge alla i Palestina frihet är ju inte en så kontroversiell tanke, men sen då… Samma sak gäller kritiken mot Somar. Vill Omar nå islamister och ”enögda” palestinavänner (?), eller få förtroendepoäng hos SD:are och sionister (?). Det finns säkert bättre vägar. Ingen aha-upplevelse precis att svartvita, och enögda perspektiv är just enögda. Visst vore det önskvärt att flyktingar känner sig hemma i kalla Norden, visst kunde man önska att ”välkomst-ceremonin” inte kändes som en kränkning, utan som ett värdigt välkomnande (säkert känner de flesta så!). Men, att Somars synpunkter skulle göda SD, det är en vidrig tanke, den sätter nämligen fingret på just den sjuka generalisering och det ”vi och dom-tänkande” som skapar nazism.

  De flesta som jag känner är kritiska mot det förtryck och de brott som begås i Palestina/Israel, har en nyanserad bild, och fördömer både Hamas våld, och våld som den Israeliska makten ligger bakom. Trist för en fritänkare som Säfve att bli citerad och liknad med en man (Omar) som aldrig haft glimten i ögat. Knappast samma sak att vara humorist, anarkist och sufi, som att dra åt en livsåskådning (Omars) som har beskrivits som homofobisk, islamistisk, fascistisk och antisemitisk. Säfve var tidigt kritisk mot sekterismen inom vänstern i Sverige, och har alltid, vad jag känner till, varit starkt kritisk mot vad han betecknar som ”de kalla strömmarna inom Islam”. Knappast samma filosofiska resa som Mohammed Omars… Omar går från ytterlighet till ytterlighet. Från ett intresse för sekulär islam till islamism, från kritik av ”väst”, till inlägg som andas nationalism (utan analys av de negativa sidorna av nationalism). Hans inlägg om Somars artikel innehåller bland annat detta SD-fjäsk: ” Jag tycker att hjärtat framför allt ska vara i det land där man är medborgare.”.

  Det andas samma totalitära, antidemokratiska nationalism, som SD och andra samhällsröster sprider allt mer framgångsrikt i Sverige. I SR konflikt härom ledes framfördes samma ståndpunkt av SD. Hur tänker man? Om man inte tror på grundidén med nationer, utan känner sig hemma där man är, eller ser sig som världsmedborgare (eller har hjärtat där man vuxit upp), är man då en dålig medborgare i det land där man uppehåller sig på flykt, eller där man lever sedan generationer tillbaka? Om man inte känner lojalitet mot Sverige när det gäller vapenaffärer och politiska samarbeten internationellt, är man då en dålig medborgare, eller rent ut sagt (på SD: ska) inte svensk? Om man inte följer svenska lagar, inte står på Sveriges sida i internationella konflikter och inte känner sig hundra procent lojal och hemma i Sverige, då är man inte svensk enligt SD (och Omar?). Det betyder att människor som i många generationer tillbaka levt i Sverige, är blonda och blåögda, men till exempel är anarkister, är för fred och mot vapenexport till Saudi, ser en bättre samhällsform än nationalstaten framför sig, eller helt enkelt inte hejar på svenska landslaget (utan på det lag de tycker spelar tekniskt mest intressant), att alla dessa tänkande människor bör utvisas (eller i alla fall bör skämmas), och inte är svenskar? Följa lagen?

  Enligt SD och de övriga i SR:s debattpanel bör man följa lagen i det land man uppehåller sig…Kanske tycker den allt mer nationalistiska Omar samma sak? Civil olydnad då…? Denna ädla samhällsförnyande yttring som på sant demokratiskt maner drivit fram (utan våldsam revolution) just de reformer som gör att Sverige (och svenskar) har några fjädrar i hatten (allmän rösträtt, kvinnlig rösträtt, djurskydd, arbetarrättigheter osv, osv) att skryta med internationellt? Det blåser kalla vindar…yttrandefriheten är inte fri om alla måste tycka samma och älska nationalstaten Sverige. Vi bör visa de människor som kommer hit som flyktingar den medmänsklighet som alla förtjänar, oavsett om de känner sig hemma i Syrien eller Sverige.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.