Ship to Gaza-aktivisternas kompass snurrar

mohamed omar

Mohamed Omar

Nu är ett nytt skepp lastat med människorättsaktivister på väg från Sverige till Gaza. Man kan tycka det är märkligt att människor som bryr sig om mänskliga rättigheter skulle välja just Gaza av alla ställen på jorden. Särskilt av alla ställen i Mellanöstern.

Det får mig att tänka på en historia om mulla Nasiruddin, islams Bellman. En man gick hem en kväll och fick syn på mulla Nasiruddin krypande på alla fyra på marken. Han letade oroligt efter något under gatlyktan. ”Har du tappat något?” frågade mannen. ”Jag letar efter mina nycklar”, svarade mullan.

Den förbipasserande erbjöd sig att hjälpa till. Snart kröp de båda omkring på marken i gatlyktans sken. Efter ett tag frågade mannen: ”Minns du exakt var du tappade dem?” Mullan pekade mot sitt hus en bit bort. ”Där borta i mitt hus.”

Mannen häpnade och frågade: ”Men om du tappade dem där borta, varför söker du dem då här?” varpå mullan svarade: ”Därför att det är ljust här.”

Människorättsaktivisterna på Ship to Gaza liknar den stollige mullan. De allvarligaste brotten mot de mänskliga rättigheterna i Mellanöstern sker någon annanstans, men de söker i Israel eftersom där finns det ”ljus”. De får stå i rampljuset, bli de sedda och bekräftade.

Men det finns också ”ljus” i en annan mening. Vad som händer i Israel är känt i omvärlden och diskuteras inom landet eftersom det är en demokrati med fria medier. Så är det inte i de arabiska diktaturerna.

Det verkar också finnas en rasistisk logik bakom den oproportionerligt stora uppmärksamhet man riktar mot Israel. Man kräver inte samma moraliska standard av araberna. Det är som om en lärare i en klass där alla elever utom en fått icke-godkänt skulle kalla in den enda som fått godkänt på möte där han eller hon fick skäll för att ”du som har läshuvud borde ha klarat minst väl godkänt.”

Borde det inte vara ett större problem att alla de andra eleverna fick icke-godkänt?

De andra staterna i området har inte en tillstymmelse till demokrati eller respekt för mänskliga rättigheter. I den teokratiska diktaturen Saudiarabien har man ingen konstitution och halshugger människor på löpande band. Ja, listan över hemskheter kan göras lång.

Saudiarabiens statsreligion heter wahhabism – en barbarisk ideologi. Ändå ser jag ingen antiwahhabitisk rörelse vid sidan om den antisionistiska bland de som bryr sig mänskliga rättigheter i Sverige. Och wahhabismen har stora resurser och är missionerande.

Hur många demonstrationer anordnar vänsterfolket som bryr sig om mänskliga rättigheter utanför Saudiarabiens ambassad i Stockholm? Svar: ingen. De har aldrig varit där.

En demonstration utanför Saudiarabiens ambassad i september 2012 känner jag till, eftersom jag anordnade den själv. Via Facebook samlade jag ett femtiotal personer. De flesta var invandrade araber från Syrien, Irak, Libanon och Palestina. Inga helyllesvenska människorättsaktivister. Medierna struntade i oss.

Varför engagerar inte Saudiarabiens människorättsbrott lika många präktiga svenska människorättsaktivister som Ship to Gaza och andra antiisraeliska manifestationer?

Det var en av de frågor som brydde mig under den period jag var en antisionistisk idiot. Frågor som fick mig att inse att jag prioriterade fel och så småningom lämna idiotin. Den ideologi som förtrycker människor i Mellanöstern, inklusive palestinier, är islamismen. Där finns en hel del att göra.

Jag hade faktiskt kunnat skämma ut mig ännu mer än jag gjorde. Det var nära att jag kom med på en av båtarna till Gaza. Jag blev bjuden av vår egen expert på ”folkhemsislamism”, Mattias Gardell. Men jag tackade nej, vilket tyder på att jag visserligen var en idiot, men att min idioti hade gränser även då.

En sak mindre jag behöver skämmas för alltså.

22 reaktioner på ”Ship to Gaza-aktivisternas kompass snurrar

 1. Bertil Creson skriver:

  Omar,
  Det är chockerande att läsa dessa rader av dig. Som du vet skickade jag på den ”gamla tiden” in an massa inlägg till din islamism. Samtidigt vidhöll jag att du är en gudabenådad poet och författare….

  Gazaproblematiken kunde lösas på en enda liten timma. Hamas slutar att skicka granater och raketer in i Israel. Istället bjuder man in israelerna till en 2-statslösning, där bägge folken lever tryggt sida vid sida.

  Detta ligger dock inte i Hamas intresse, då de heligt på Koranen lovat att erövra ”hela” Palestina. Vad d skall göra med de israeliska judarna vågar man inte tänka på. Jag vet att de nu gräver nya tunnlar för att förbereda sig för nästa krig, ett krig som de med Allahs hjälp skall vinna….

  Nu har även jag blivit dödshotat av unga muslimer i Sverige. De erbjuder mig att hemma hos dem bli ihjälgasade, att jag skall dö innan veckan är slut. Samtidigt får jag mottaga förnedrande bilder på koncentrationslägerfångar, och slutligen önskar en ung muslim att alla judar över hela världen skall dö i cancer….

  Omar, liksom du vet jag att de flesta muslimerna i Sverige ingenting annat vill att deras barn skall få en bra utbildning och etablera sig i Sverige. Men detta är den tysta majoriteten. Då frågar jag mig varför exempelvis Rashid Musa ordförande i Sveriges Unga Muslimer, gör en sarkastisk film som går ut på att varför skall han fördöma bla svenska muslimer som åker till IS för att strida. Alla skall fördöma, men vad han inte fattar är att det står ett parti och stampar vid dörren till den politiska makten i Sverige, som inte tvekar att slänga ut honom, om de får makten….

  Givetvis gör jag mig inga föreställningar om att efter muslimerna står judarna på tur…..

  Gilla

 2. Dessa mina minsta bröder skriver:

  ”Varför engagerar inte Saudiarabiens människorättsbrott lika många präktiga svenska människorättsaktivister som Ship to Gaza och andra antiisraeliska manifestationer?” Svar är att Israel är en demokrati som går att påverka

  Gilla

  • 5el skriver:

   Vilken underbar logik. Man skall således inte protestera mot ex.vis Hamas’ brott mot mänskliga rättigheter och övergrepp på egna för att det inte går att påverka organisationen.
   Dessa mina minsta bröder borde låta bli att kommentera.

   Gilla

 3. Jayant Bäckström skriver:

  Om det är någonsomhelst mening och med ”demokrati” – varför uppför sej då ”demokratiska stater” precis på samma sätt som dom värsta förtryckardiktaturerna – fast med annan retorik? – slår ihjäl männsikor för den goda sakens skull? Och varför delar demokratiska stater säng och täcke med diktaurer? Västra hemisfärens största demokrati och mellanösterns enda, eller kanske minsta demokrati – visst varför skickar man inte ett skepp till New York, eller New Orleans? Israels svar på gazaskeppet är lika förutsägbart som islamistiska reaktioner på lars Wilks usla teckningar. Men jag tycker man kan ställa större krav på gott, medmänskligt uppförande på demokratiska länder – än på medeltida fåtalsvälden med religiösa förtecken. Mohamed – du har förutseende varnat för wahabismen – även på din idiot-tid, som du nu kallar den. Så helt idiot kan du inte ha varit!

  Gilla

 4. Tage Åsén skriver:

  Intressant!
  Vill gärna kommentera med ett eget gammalt poem:
  ”Intoleransens magiska gräns
  är taggig inåt, så det känns..
  men med taggarna utåtvända
  är toleransen till ända.”

  Gilla

 5. Daniel Setréus skriver:

  Israel, demokratisk stat i meningen att den håller demokratiska val: ja. Demokratisk stat i meningen att alla dess medborgare har samma rättigheter: nej. Ockupationen av Västbanken och blockaden av Gaza är tyvärr tecken på den israeliska regeringens förfall.

  Varför är det viktigt att resa till just Gaza? Därför att det pågår en mänsklig tragedi som är helt politiskt skapad. Krigen i Gaza har förvärrat situationen avsevärt, men husen skulle kunna repareras, människor skulle kunna få jobb, ekonomin skulle kunna blomstra, om det inte vore för blockaden. Människor skulle kunna se på varandra med ömsesidig respekt och välvilja. Om det inte vore för blockaden. Är de nu så rädda för import av vapen så tillse att en bred koalition, gärna genom FN-mandat, kontrollerar importen till Gaza (på samma sätt som man kontrollerar import till typ alla stater i hela världen faktiskt). Men varför blockera EXPORTEN från Gaza? Varför hindra införsel av läkemedel, eller betong? Varför stoppa palestinier i Gaza från att besöka släktingar på Västbanken?

  Varför inte åka till andra platser som också behöver politisk uppmärksamhet? Syrien? Saudiarabien? Ja – absolut. Det borde någon göra. Vad som irriterar mig så oerhört mycket är att man hatar Ship to Gaza som ursäkt för att man själv inte behöver göra ett dyft. ”De som gör något borde göra något annat så jag slipper”. Internationell solidaritet kan – tro det eller ej – existera på flera platser samtidigt! Och gör det dessutom.

  Ship to Gaza, och den samling människor (som täcker en bra bit av den politiska skalan) som engagerat sig i Israel/Palestina, känner inget agg mot Israels medborgare. Men också du måste förstå att den israeliska politiken skapar krig och konflikt i området. Skapar rasism och motsättningar. Agget är riktat mot en kontraproduktiv israelisk politik.

  Gilla

 6. Jan Bruun Andersen skriver:

  En hypotetisk:

  Två pojkar krossar ett vindue i grannans drivhus.
  Den ena är din pojke, den andra är någon okänd pojka från ett annat kvarter.

  Vem är du mest arg på?
  Vem är du mest besviken på?
  Vem kritiserar du mest?

  Varför? 

  Gilla

 7. Bosse skriver:

  Bäste Omar! Du är klok och välskrivande – och skarp i dina anlyser. Vänstern är hopplöst enögd när det gäller Mellanöstern och konflikten mellan Israel och Palestina. Jag ogillar förstås Israels ockupationspolitik, men man bör kunna hålla flera bollar i luften samtidigt. Det klarar inte dagens ”antiimperialistiska” vänster.

  Gilla

 8. Athena skriver:

  Kan dom där stollarna inte välja ett nytt resmål nån gång? Till exempel Tibet. Det är minst lika okuperat som Gaza och där kränkts mänskliga rättigheter dagligen.

  Gilla

 9. Per Bengtsson skriver:

  Tack för en bra artikel, Mohammad! Och kul att du ger en känga till AFA-grundaren, och islamistkramaren Mattias Gardell – det förtjänar han. Gardell har ju för övrigt också tilldelats Peter Englunds Pol Pot-pris, och är enligt denne landets mest naive och historielösa akademiker.

  Gilla

 10. Stefan Severin skriver:

  Omar: du gör din egen rotlöshet i politik till vänsterns problem. Vänsterns syn på ockupationen är inte en moralism eller en fråga om antisionism. Utan en anti-imperialitisk strategi för att luckra upp amerikansk maktkoncentration i regionen. Är det fel? Well, u do the math. Men men

  Gilla

 11. BR skriver:

  Bra skrivet, Omar. Keep up the god work!
  När såg man någonsin någon av deltagarna i Ship To Gaza manifestera mot IS’ mördande.
  Stollen Gardell har ju dessutom haft mage att jämföra Muslimska Brödraskapet med europeiska kristdemokratiska partier.
  Nåväl, en tröst är att Ship To Gaza kommer att få göra en snabb visit till Ashdod i Israel och sedan sättas på flyget hem till Sverige.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.