Relativismens yttersta gräns

Johanna 3

Johanna Andersson

Att unga göteborgare åker till Syrien för att kriga med terrorgruppen IS visste vi redan. Att Svenska kyrkan i staden hellre värnade sin egen trovärdighet än hjälpte Säpo att bygga förtroende mellan samhället och ungdomar i riskzonen för radikalisering visste vi också. 

Att det finns kreativa föreningar som säger en sak när de söker föreningsbidrag och en annan när pengarna kommit in på kontot är knappast ägnat att förvåna. SvD skriver om ett avsnitt av Uppdrag granskning där det berättas om en ”kultur- och idrottsförening” i Lövgärdet i Göteborg. Kultur och idrott utövas i denna förening på det sättet att medlemmarna hyllar just IS och reser till Syrien. En av medlemmarna skriver enligt uppgift på Facebook: ”I denna värld min vän så måste man ibland spela för gallerian”. Det är väl bra att detta blir sagt så tydligt.

Man kunde förvänta sig att tjänstemännen i Göteborgs stad blev upprörda över detta och tydligt tog ställning mot föreningen. Och drog in eventuella bidrag till densamma omedelbart. Men enligt uppgifterna i SvD tycks istället olika tjänstemän i Göteborgs stad ha uppfattningen att de inte ska ta avstånd från det som sker i Syrien och IS. SvD citerar arbetsledaren Sven-Johan Dahlstrand:

– Vår inställning är att vi inte vill att Göteborgs medborgare reser och begår brott utomlands eller hemma. Och vi vill värna om deras liv och hälsa. Sedan kan inte vi ta ställning till vilket krig eller vilken sakfråga man stödjer.

Jag fick läsa om sista meningen flera gånger: ”Sedan kan inte vi ta ställning till vilket krig eller vilken sakfråga man stödjer.”

Och det blir värre:

– Vi har ju haft svenska medborgare som har rest både till det spanska inbördeskriget och finska vinterkriget. Bosnienkriget fanns det ju också folk som reste till. Nu är det konflikten som är i Syrien. Folk har rest av olika anledningar, så det är viktigt att se på frågan brett.

Artikeln nämner ytterligare tjänstemän i Göteborg som inte tar ställning mot IS.

Barnvåldtäkter, avskurna halsar, människor som bränns levande i burar. Är det inte fullständigt självklart att ta ställning mot detta och på alla sätt förhindra att unga människor ansluter sig till IS? Har relativismen inte nu nått sin yttersta gräns i Göteborg? Välj själva ungdomar: IS eller Läkare utan gränser! Stöd det som är rätt för er. Göteborg tar inte ställning.

https://detgodasamhallet.com/2015/03/19/dags-for-svenska-kyrkan-att-omvardera-sapo/

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/de-hyllar-is-och-forelaser-i-kulturforening_4506428.svd

2 reaktioner på ”Relativismens yttersta gräns

  1. NannaS skriver:

    Curling politik, kallar jag det för. Sedan vi fått en stor invandring av muslimer sopas det framför gruppen i princip alla sammanhang. Jag håller förstås med dig i allt, men skulle vilja lägga till att ingen, inte en kotte numera kan ha missat de monstruösa metoderna IS använder. En ”svensk” ungdom som åker gör det med fullt vidöppna ögon. Att försöka hindra en sådan person från att göra den fysiska resan, hindrar väl inte att hen ändå sympatiserar med IS? Själv tycker jag dessa ska HJÄLPAS ut ur landet, till IS om de så gärna vill. Däremot ska det inte finnas någon väg tillbaka. Inte en enda. Har de gjort det valet, har de gjort det för all framtid.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.