Romska tiggare mot svenska

Annika Borg

Annika Borg

Sedan jag här på Det Goda Samhället ställde frågan om vart ”våra” tiggare – det så kallade traditionellt utsatta – tagit vägen och uppmanade er läsare att delge era erfarenheter har jag tagit emot iakttagelser, berättelser och reflektioner. Tack för dem! (Och fortsätt att höra av er!)

Efter kontakterna med Stadsmissionen, som vare sig i Stockholm eller i Malmö riktigt ville vidgå att det finns konflikter mellan de romska tiggarna eller EU-migranterna/medborgarna och exempelvis dem som säljer Situation Stockholm, blev jag illa berörd. Deras sätt att skyla över verkligheten för dessa utsatta ingav tvivel på hela godhetssystemets anspråk på att  vara just gott.

Hur kan de komma sig att de som ska hjälpa förnekar en del av verkligheten som de utsatta lever i? Till och med till den grad att man menar att de utsatta som protesterar mot att de får stå på mer undanskymda platser eller rent av föses undan skulle vara bärare av rasism? Inte ens den egna utsattheten är uppenbarligen ett skydd mot att skrivas in i DEN STORA BERÄTTELSEN OM SVERIGE – den strukturella rasismen (som jag nyligen skrev om). Det är inte rätt att de mest utsatta i vårt samhälle ska behöva betala ett pris för att det svenska samhället inte kan hantera situationen med ett stigande antal tiggare från Europa.

En person som arbetar inom en välgörenhetsorganisation skrev till mig:

Jag kan bekräfta att det finns en konflikt när det gäller välgörenhet till olika grupper. Men medvetenheten kring att EU-migranter är mycket tuffa mot andra grupper är låg och vi har inte ens börjat diskutera detta problem ännu. 

Andra vittnar om att ”deras” försäljare av Situation Stockholm, eller uteliggaren de brukar se, är borta. Inte bara så att de bytt gathörn, utan de syns helt enkelt inte till. Många vittnar om gräl, konflikter och till om med hot om våld:

Idag bevittnade jag ett storgräl. Två EU-migranter skällde på en kvinna som sålde Situation Stockholm och riktade hotande sparkar mot henne. Kvinnan började gråta och försvann därifrån. 

Liknande berättelser  och reflektioner har kommit från flera läsare:

Jag tänker på de som sveks när man lade ned psykvården, de som sveks när man sparade in på härbärgen och humanitär hjälp i vårt eget land, och de som sviks igen nu när de ser att andra grupper (romerna) får den hjälp och uppmärksamhet de själva aldrig fick.

Och vad säger ”våra” utsatta själva? Nyligen publicerades en text i Situation Stockholm som visar på den verklighet godhetsapostlarna förnekar.  Här berättar människor om hur de trängs ut av EU-migranterna, om konflikter och våld. Om hur de romska tiggarna kommer med sin mugg när de försöker sälja Situation Stockholm och hur hela tanken med att sälja en tidning istället för att tigga håller på att haverera. De romska tiggarna säljer sin tidning och tigger, som en man påpekar.

Ok, tänker jag. Vi – alltså samhället – tänker låta de utsatta ta hand om och in på huden ta konsekvenserna av en situation vi inte själva mäktar med. Inte ens medkänslan med dessa utsatta kan tränga igenom och in till oss. Till oss som kan gå förbi och gå hem och stänga dörren, som kan titta åt ett annat håll.

Det är ingen, eller åtminstone få, som förnekar romernas utsatta situation. Idag är det romernas nationaldag och från politikerhåll har man lovat över 50 miljoner för romsk inkludering. Att de i historia och nutid har funnits och finns ett fruktansvärt förtryck av romer är fakta. Det är grupper som lever utanför samhället och som även internt har svårt att förändra sin roll. Jag är uppvuxen med Katitzi och Rosa Taikon. Utanförskapet var och är en sanning för de som då kallades zigenare.

Men jag undrar om våra politiker lever i verkligheten, eller förmår hålla två tankar i huvudet på samma gång. För vad ska vi göra nu då? Hur ska vi härbärgera denna ström av romska tiggare? Ska vi tala blomsterspråk om inkludering och fortsätta att låta dem som är längst ned på vårt samhälles stege betala priset på gator och torg?

Jag finner det oacceptabelt. Orättfärdigt.

För den som vill läsa en oerhörd bok om romers situation rekommenderar jag Isabel Fonsecas Begrav mig stående:  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/490067?programid=3315

För den som vill se en oerhörd film om en dövstum, dansande romsk flicka rekommenderar jag The Queen of Silence:  http://www.svt.se/dox/tystnadens-drottning

8 reaktioner på ”Romska tiggare mot svenska

 1. Elisabeth Tullhage skriver:

  Hej! Dövstum är ett ord som inte längre används. Döva säger man idag. Kolla gärna med Sveriges Dövas Riksförbund.

  Gilla

  • det goda samhället skriver:

   Elisabeth, tack för upplysningen. Jag ligger säkert efter med ordlistan. Men spelar det någon roll? Min mamma var döv eller hörselskadad, hon arbetade med utvecklingsstörda, eller vilket ord man nu använder idag. Se filmen istället. Den är oerhörd. Mvh, Annika

   Gilla

 2. Bengt-Ove Eriksson skriver:

  Annika! Har du själv förslag på lösningar eller handlande i rätt riktning? Det är inte lätt att manövrera mellan en högljudd anti-romsk opinion och de som inte kan ”hålla två tankar i huvudet samtidigt”. Intellektuell hederlighet, ja, men sen? Det kanske också är hederligt att redovisa vilka praktiska slutsatser du drar själv av din analys. Har alltid haft stor respekt för dig så jag vill gärna veta

  Gilla

  • det goda samhället skriver:

   Bengt-Ove, funderar mycket över det. Om du läser även mitt första inlägg så ser du att detta är min brottning. Men att samhällssystemet krackelerar ser jag som min uppgift att påtala. Min slutsats är följande: så här går det inte att ha det. Jag tittar på hur andra länder gjort och vänder och vrider på frågan. Däremot är jag inte en högavlönad politiker som sticker huvudet i sanden. Om du har respekt för mig har du också respekt för min roll. Mvh, Annika

   Gilla

 3. snorterx skriver:

  När det gäller den här gruppen som kallas för romer så har nog de flesta, inklusive jag själv, en väldigt vag bild av vad det är för människor och vilka utmaningar de egentligen har. Det är på inget sätt en ny grupp av gäster i Sverige och jag har stött på dem då och då under hela mitt liv. Mina erfarenheter så här långt är enbart negativa, men det betyder ju inte automatiskt att det handlar om dåliga människor, som grupp betraktat. Nu har de kommit hit i stort antal, och de tycks vänta på att svenska staten ska ge efter och ta hand om dem, av ren godhet, som vi gör med så många andra.

  I vissa kommuner är romerna redan inne i välfärdssystemet, och folk skänker tydligen en hel del pengar till dem, vilket tyder på att det finns en bild av att det är synd om dem. Sverige har ett dilemma i och med att vi vill uppfylla EU:s regelverk till punkt och pricka, och därmed ska vi inte ta hand om EU-migranter som saknar anställning. Samtidigt vill vi vara en humanitär stormakt och ta hand om alla som tar sig hit eftersom det är synd om alla som tar sig hit.

  Är det inte på tiden att vi får en del fakta på bordet, alltså i media, om hur det egentligen förhåller sig med saker och ting, och inte bara Aftonbladets och Expressens snyftpropaganda? Det vore också intressant att få ta del av eventuell forskning på huruvida romer är intresserade av att integreras i någon typ av samhälle, och om de kan tänkas bidra till det gemensamma genom att arbeta och betala skatt. Jag känner inte till några sådana fall, men så har jag heller inte forskat på saken. Men det finns det andra som har: http://bit.ly/1HQZ59i

  I grannlandet Norge har man gjort försök med integrering, och det har tydligen misslyckats rejält, men inte på grund av de rasistiska norrmännen utan på grund av romernas speciella kulturella förutsättningar:

  http://www.nrk.no/fordypning/rom-_-en-norsk-hodepine-1.8032190

  Gilla

   • snorterx skriver:

    Jag tittade på filmen men känner inte att man närmade sig en beskrivning av problematiken. Det finns säkert antiziganism här och där, bland folk och på myndigheter, men det är inte det som är problemet. Finns det möjligheter till integrering eller inte? Så ska man ju också tänka på att det inte handlar om någon enhetlig grupp, utan tvärtom, det är ett klanfolk med starka sedvänjor och med starka känslor och meningar för andra klaner och för majoritetsbefolkningen.

    Problematiken liknar den som finns för andra invandrade klanfolk, från Mellanöstern och Afrika. Ur ett medvetandeperspektiv ligger klangrupper på en nivå under de nivåer som kännetecknar det västerländska samhället, som ju har en grund i kollektiva institutioner och regelverk, liksom demokrati, frihet och möjlighet att uppnå personliga mål genom egna val när det gäller studier, arbete och karriär, sexualitet, politik och religion. På det här området är okunskapen fenomenal, och svenska politiker har en mycket naiv inställning i integrationsfrågan. Det tar generationer att integrera människor från klanmiljöer, och då bara om det finns en egen vilja till det. Under tiden har vi segregering med allt vad det innebär. Just nu går utvecklingen definitivt åt fel håll.

    De romer som nu i stort antal skapar problem i gatumiljön är inte ”svenska romer”, och deras problem måste alltså lösas i de länder de är på utflykt ifrån. Ju förr regeringen sätter ned foten desto bättre.

    Gilla

 4. Stig Olsson skriver:

  Hur långt tänker svenska folket låta det gå med alla dessa lögner och svek från våra politiker och gammelmedia?
  Nu sviker man t o m de allra fattigaste svenskarna, nämligen våra egna hemlösa, sparkar och slår ännu mer på dom som om de vore djur!? Jag förstår det inte?
  Varför kan man inte få en enda politiker i riksdagen att ställa sig upp och läsa vad de hemlösa själva vittnar om i artikeln du så snällt bifogade din egen artikel!?
  http://www.situationsthlm.se/artikel/andra-gator-idag
  För om inte ens de svenska hemlösa ska kunna få stå och sälja tidningen Situation Stockholm, utan bli hotade av zigenarna, ja då begår våra politiker rent jävla landsförräderi och ska bara bort från sina köttgrytor!
  Jag applåderar din egen artikel och tänker klippa in den i min egen blogg för det här är så viktigt att vi fortsätter sprida, nämligen sanningen, för den ska banne mig vinna!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.